Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A virtuális valóság veszélyei

A virtuális valóság veszélyei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Második helyezést ért el a Felsővárosi Általános Iskola a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pályázatán. Solymosi Bettina felkészítő tanár a legnépszerűbb közösségi oldal veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét, az adatvédelmi modell tanórának a „Virtuális valóság, valóságos virtualitás” nevet adta, amelyen a gyerekek számítógép nélkül készítettek internetes profilokat.

Mint egy pókháló, úgy köti össze az emberek az internet és a közösségi oldalak. Ezeket a diákok már jól ismerik, viszont egy pályázat keretében a közösségi oldalak veszélyeit is megtanulhatták, valamint azok megelőzését. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság pályázatán az adatvédelem fontossága állt a középpontban. Solymosi Bettina, a Felsővárosi Általános Iskola felkészítő tanára számítógép nélkül mutatta be a diákok számára a rájuk leselkedő veszélyeket.

– Létre kellett hozniuk egy-egy profil oldalt, meghatározott szerepek szerint, például, volt, aki idősebb volt és egy fiatalnak láttatta magát az interneten, vagy valaki szerénynek, vagy vagánynak, kaptak álarcot is a gyerekek, ezzel érzékeltettem, hogy a virtuális valóság mögé elbújnak, álarcot viselnek – sorolta Solymosi Bettina felkészítő tanár.

Ez, az adatvédelmi tanóra második helyezést ért el a pályázaton. A hetedik osztályos gyerekek az órán tanultakat már a valóságban is alkalmazzák.

Solymosi Bettina szerint nagyon fontos, hogy okosan használják a diákok is a közösségi oldalakat, hiszen a legtöbbjük már találkozott bántó üzenetekkel.

Solymosi Bettina

– Szerencsére még súlyosabb veszélyekkel nem találkoztak, de osztálytársi zaklatások, hogy bántották, egy-egy képről olyat mondtak, ami rosszul esett nekik, és maga a kommentelés rész veszélyeiről beszéltünk – fűzte hozzá a pedagógus.

Mivel a gyerekek sok időt töltenek online, Solymosi Bettina a jövőben, más osztályokban is szeretné felhívni a figyelmet az adatvédelem fontosságára.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság