Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Termékbemutatók: szigorítások

Termékbemutatók: szigorítások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Együttműködik a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Nemzeti Bank a termékbemutatókkal kapcsolatos jogsértő vállalkozások kiszűrésének érdekében. Egy tavaly év végi törvénymódosítás értelmében, mostantól sem hitelnyújtásra, sem –árengedmények és ajándéksorsolások reklámjára nincs már lehetősége az árubemutatót szervező cégeknek.

Ezek a képek még egy évvel ezelőtt készültek. Akkor Gál Imréné nagyrédei lakos kereste meg televíziónkat azzal a panasszal, hogy egy árubemutatón vásárolt mágneses ágybetét minőségével és árával sincs megelégedve, hiszen mint mondja 320 ezer forintért vásárolta, a kötelező hitel miatt mostanra azonban több mint 600 ezer forintot kellene visszafizetnie.

Nem ő az egyetlen pórul járt vásárló, ugyanis az elmúlt években egyre több idős embert csaptak be ezek a cégek.

Ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, összefog, és szigorítja a jogszabályi hátteret.

– A jövőben a fogyasztók nem kaphatnak kézhez olyan meghívókat, amelyen nyeremény ígéretével csábítják az érdeklődőket, mivel a reklámozásra vonatkozó szabályok megváltozásával tilos lesz az árubemutatókat árengedmény, kedvezmény, vagyoni ajándéksorsolás hirdetésével népszerűsíteni. A szigorítás értelmében nem lehet majd az árubemutatókon pénzügyi szolgáltatást nyújtani, a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatával összefüggésben nyújtott pénzügyi szolgáltatás kivételével – sorolta Vermes Bella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Az új szabályozás egyebek mellett kimondja azt is, hogy mostantól köteles a kereskedő a székhelyén, telephelyén, vagy az árusítás helyszínén ügyfélszolgálatot működtetni.

Ha bármelyik ellenőrző hatóság jogszabálysértést észlel, megteszi a szükséges intézkedéseket.

– Alapvetően a szankcionálás mindig egyedi, a jogsértés mértékétől is függ ez. Akár súlyos pénzbüntetésig is terjedhet – hangsúlyozta Vermes Bella.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyasztók fontolják meg, szükség van-e az adott termékre, tájékozódjanak arról, hogy az máshol mennyibe kerül, és ha hitelt kínálnak számukra, jelezzék az illetékes hatóságoknak.


Tovább az archívumra