Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Oktatási kerekasztal

Oktatási kerekasztal

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Biztos életpályamodellt kínálna a város a helyi fiataloknak, akik helyben vállalnának munkát. A térség is munkaerőhiánnyal küzd, ezért sor került az újonnan felálló Oktatási Kerekasztal első egyeztetésére. A testületben a munkaadók, a megyei iparkamara, oktatási intézmények és szakmai szervezetek kaptak helyet, hogy közösen megoldást találjanak a szakemberhiányra és az elvándorlásra.

Lakatos, forgácsoló, mérnök, villanyszerelő. Csak egy pár szakma azok közül, amelyekben munkaerőhiány tapasztalható térségünkben is. A hiányszakmák betöltése, a megfelelő szakképzés biztosítása és a fiatalok helyben tartása a célja az újonnan létrejött Oktatási Kerekasztalnak. A testületben azonban nem csak oktatási intézmények, hanem a munkaadók, szakmai szervezetek és a megyei iparkamara is helyet kapott. A grémium első egyeztetésén két prezentációt hallhattak a részt vevők, majd megosztották egymással a munkáltatókkal és munkavállalókkal kapcsolatos tapasztalataikat. Az ülésen Hiesz György polgármester kiemelte: Gyöngyös egy újabb nagyléptékű ipari bővítési hullám közepén áll, ezért fontos, hogy a vállalatok helyben kapjanak megfelelő munkaerőt. A fiatalok itt tartásában, a városnak is nagy szerepe lesz.

– Olyan feltételeket biztosítani, életkörülményekbe, oktatásba, gyermekintézményekbe, egészségügybe, szórakozásba, és hát a legfontosabb, amit főtitkár úr is jelzett, hogy a bérek mellett a másik legfontosabb igény a fiatalnál a lakás, a lakhatási körülmények, erre kéne egy modellt felállítani – részletezte Hiesz György polgármester.

Tehát többféle körülmény is befolyásolja azt, hogy a szakképzett fiatalok a térségben maradjanak, és itt kapjanak állást. Az oktatási intézményeknek igazodniuk kell a megváltozott munkaerő piaci helyzethez, és a hiányszakmák oktatására kell koncentrálniuk-hangzott el az egyeztetésen. Korábban felmerült az az ötlet is, hogy a város egy saját iskolát alapítson- ezt már Hiesz György mondta.

– Nincs igazán állami finanszírozási lába. Jó lett volna, egy jól fizetett oktatási gárdával, korszerű körülményekkel, cégekre épülő gyakorlati képzéssel, csak finanszírozhatatlan lett volna – tette hozzá a polgármester.

Így a már meglévő iskoláknak kell megfelelő szakembereket kitermelni. A találkozón felmerült a felsőfokú műszaki képzés megvalósításának lehetősége is, amely az elképzelések szerint a gyöngyösi főiskola és az Óbudai Egyetem közreműködésével valósulhat meg.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság