Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pénzügyeink

Pénzügyeink

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pénzügyeink régen és ma címmel indított előadás sorozatot a Vachott Sándor Városi Könyvtár. A Budapest Bank támogatásával megvalósuló sorozat pénzügyi kultúránk emelését tűzte ki céljául, s a történelmi és numizmatikai ismeretterjesztés mellett hasznos tudást kíván adni a pénzét okosan forgatni akaró laikusoknak is. Az első előadásban Bene Attila, a Magyar Numizmatikai Társulat Tagja az Osztrák-Magyar Monarchia pénzrendszerének érdekességeiről beszélt.

Nem kell ahhoz gyűjtőnek lenni ahhoz, hogy valakit érdekeljen a régi pénzek világa – mondta el Bene Attila a Monarchia pénzrendszerét és pénzeit bemutató Német gulden, magyar forint című előadásán. A szakember szerint – mivel minden ember valamilyen formában pénzhasználó is – nem nehéz megszólítani őket ilyen témában.

Ez lenne az egyik célja a most elindult előadás sorozatnak is. Pénzügyi kultúránk köztudottan nem túl magas fokú. Pedig bizonyos fokig könnyebb dolgunk van, mint mondjuk a Német-római Birodalom 300 évvel ezelőtt élt polgárainak, akik többnyire a 12-es pénzrendszerben számoltak és a legkülönbözőbb pénzformákat és váltási arányokat használták. Az egységes pénzrendszerek viszonylag későn, a 19. században alakultak ki Európában. Ebbe a folyamatba illeszthető a Monarchia 1867 után kialakult ezüstalapú pénzrendszere is.

A Ferenc József képmásával díszített osztrák és magyar forintok egészen az 1892-ben bevezetett aranyalapú valuta, a korona megjelenéséig voltak a pénzrendszer alappénzei. Az új pénzfajta bevezetése már a modern pénzek világát előlegezte. Annak fontos szereplői a papírpénzek, a bankjegyek. Róluk szól majd a sorozat következő előadása, melyben már a bankkártyák világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.


Tovább az archívumra