Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gazdasági fórum

Gazdasági fórum

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi és az egri főiskola egyetemmé válásának folyamatairól, hatásairól volt szó, azon a Gazdasági fórumon, melyet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartottak Gyöngyösön. A tanácskozáson a város és térség gazdasági helyzetéről is képet kaptak a jelenlévők.

– A terv az, ha röviden kell elmondani hogy mi egy európai egyetemet szeretnénk – Dr. Liptai Kálmán az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora a leendő egyetem terveiről beszélt itt Gyöngyösön az Iparkamara által megrendezett gazdasági fórumon. Elmondta az európai egyetem gondolata régi terve az egri főiskolának. Ez immár nem álom, megyénkben is megvalósulhat a több campusos egyetem.

– Ahhoz, hogy Európai egyetemek legyünk fel kell mutatni olyan kunsztokat, amiket csak mi tudunk. Ezt ki kell keresni. Nyilvánvalóan nem kezdünk sem a Semmelweis Egyetemmel, sem a Eötvös Egyetemmel semmiféle versenyre kelni. Hanem mélyen magunkba nézünk és elkezdjük azokat a területeket keresni, amik mi vagyunk – fogalmazott.

A Kamara természetesen nem titkolt szándéka az oktatás és a gazdaság szorosabb együttműködése, ezért is tartották fontosnak, hogy a jelenlévők között több a térség és a város gazdaságát meghatározó vállalatok illetve intézmények vezetői is részt vegyenek.

– A mi megítélésünk szerint fontosnak tűnhet, hogy a meglévő munkaerőt gyakorlatilag naprakész tudással, és tapasztalattal vértezzék fel a különböző szintű oktatási intézmények, annak érdekében, hogy a naponta jelentkező és változó növekvő igényeknek megtudjanak felelni – mondta Kósa László, a HKIK alelnöke.

Gyöngyösön maradnak az eddigi megszokott és jól működő szakok. A kutatási területek sem változnak. Kérdés hogy hosszú távon milyen új kitörési pontokban fejődhet majd a gyöngyösi campus.

– Az egész egyetem, de a gyöngyösi kampusz életében is jövőjében is rendkívül fontos a gyakorlat orientált képzés. A gyöngyösi főiskolát eddig is ez jellemezte, nem jelent semmi újdonságot számunkra, hogy a stratégiai célok között ezt fogalmaztuk meg. A teljes képzési portfóliónkat visszük lényegében a továbbiakban is – fogalmazott Helgertné dr. Szabó Ilona rektor.

Az egyeztető fórum végén leginkább a nagyvállalatok képviselő érdeklődtek új szakmák oktatásának lehetőségeiről illetve több kérdés is felmerült az egyetemmé válás folyamatáról.


Tovább az archívumra