Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gazdasági fórum

Gazdasági fórum

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi és az egri főiskola egyetemmé válásának folyamatairól, hatásairól volt szó, azon a Gazdasági fórumon, melyet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartottak Gyöngyösön. A tanácskozáson a város és térség gazdasági helyzetéről is képet kaptak a jelenlévők.

– A terv az, ha röviden kell elmondani hogy mi egy európai egyetemet szeretnénk – Dr. Liptai Kálmán az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora a leendő egyetem terveiről beszélt itt Gyöngyösön az Iparkamara által megrendezett gazdasági fórumon. Elmondta az európai egyetem gondolata régi terve az egri főiskolának. Ez immár nem álom, megyénkben is megvalósulhat a több campusos egyetem.

– Ahhoz, hogy Európai egyetemek legyünk fel kell mutatni olyan kunsztokat, amiket csak mi tudunk. Ezt ki kell keresni. Nyilvánvalóan nem kezdünk sem a Semmelweis Egyetemmel, sem a Eötvös Egyetemmel semmiféle versenyre kelni. Hanem mélyen magunkba nézünk és elkezdjük azokat a területeket keresni, amik mi vagyunk – fogalmazott.

A Kamara természetesen nem titkolt szándéka az oktatás és a gazdaság szorosabb együttműködése, ezért is tartották fontosnak, hogy a jelenlévők között több a térség és a város gazdaságát meghatározó vállalatok illetve intézmények vezetői is részt vegyenek.

– A mi megítélésünk szerint fontosnak tűnhet, hogy a meglévő munkaerőt gyakorlatilag naprakész tudással, és tapasztalattal vértezzék fel a különböző szintű oktatási intézmények, annak érdekében, hogy a naponta jelentkező és változó növekvő igényeknek megtudjanak felelni – mondta Kósa László, a HKIK alelnöke.

Gyöngyösön maradnak az eddigi megszokott és jól működő szakok. A kutatási területek sem változnak. Kérdés hogy hosszú távon milyen új kitörési pontokban fejődhet majd a gyöngyösi campus.

– Az egész egyetem, de a gyöngyösi kampusz életében is jövőjében is rendkívül fontos a gyakorlat orientált képzés. A gyöngyösi főiskolát eddig is ez jellemezte, nem jelent semmi újdonságot számunkra, hogy a stratégiai célok között ezt fogalmaztuk meg. A teljes képzési portfóliónkat visszük lényegében a továbbiakban is – fogalmazott Helgertné dr. Szabó Ilona rektor.

Az egyeztető fórum végén leginkább a nagyvállalatok képviselő érdeklődtek új szakmák oktatásának lehetőségeiről illetve több kérdés is felmerült az egyetemmé válás folyamatáról.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:16
Zeneiskolások előadása - Albert Viktória - Szelivanov: Tréfácska
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Sport7 1. rész – sport magazin
10:01
Reklám
10:03
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
11:12
Reklám
11:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Hókirálynő 3. rész
18:14
Zeneiskolások előadása - Ender Martin Dániel - Lohmann: Bajor polka
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:02
Reklám
19:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság