Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Május 17-ig igényelhető a földalapú támogatás

Május 17-ig igényelhető a földalapú támogatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Május tizenhetedikéig kell benyújtani a gazdáknak a földalapú támogatásigényléseket. A támogatásra azok jogosultak, akik igazolni tudják a földhasználatot. Õk akár az ügyfélkapun, akár a falugazdász segítségével benyújthatják az igényléseket.

A pünkösd miatt nem jövő hétfőig, hanem keddig nyújthatják be a gazdák az igényléseket a földalapú támogatásokra – tudtuk meg Székely Zoltántól, a nemzeti agrárkamara heves megyei elnökétől.

– A május 17-ei időpont az mindenképpen egy mérföldkő és mivel ugye itt a pünkösdi ünnepek bezavarnak így ez keddre módosul nem hétfő, kedden még beadhatják a kollégák a támogatásigénylést. Én nagyon kérek mindenkit arra, hogy egyeztessen a falugazdásszal, hiszen ahogy fogynak a napok, így egyre többen jönnek – mondta.

Amennyiben a határidő lejárta után érkeznek be a kérelmek szankció sújtja a gazdákat és csökken a kiutalásra kerülő összeg nagysága. A támogatási igényléseket az ügyfélkapun is beadhatják a gazdálkodók, de a falugazdász irodában kérhetik a falugazdász segítségét is.

– Tulajdonképpen a földhasználati lapot behozza, ha sok földterülettel rendelkezik, nyilván kell egy kimutatást készíteni, hogy melyik területbe mit vetett. Az állókultúráknál ez nem jelentős, nincs jelentősége és tulajdonképpen a falugazdászt kell megkeresni. A kollégáink mindenben felkészültek és mindenkinek a segítségére állnak – részletezte Székely Zoltán.

Sokan kényszerűségből nyújtják be az utolsó időpontban az igényléseket, hiszen a szántóföldi gazdálkodásnál gyakran kérdéses, hogy időben tudnak-e vetni a gazdák. A hektáronkénti támogatás mértéke körülbelül hatvanezer forint, amit legkorábban az év vég felé fognak kifizetni.


Tovább az archívumra