Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Terrorveszély: szakmai továbbképzés

Terrorveszély: szakmai továbbképzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A migráció, a közelmúlt nemzeti és európai történései kapcsán, a megye polgármestereinek kezdeményezésére, a Terrorelhárítási Központ szakemberei szakmai továbbképzést tartottak Egerben. A globális terrorkockázatról és annak hatásairól, továbbá a közintézményeket fenyegető biztonsági kockázatokról hallhattak előadásokat a megjelentek a megyeházán. Dr. Major Csaba a Terrorelhárítási Központ stratégiai elemzője szerint nem kell félnünk, de fel kell készülni minden eshetőségre.

„Magyarország nem tartozik a nemzetközi terrorizmus kiemelt célpontjai közé” – mondta dr. Major Csaba a Terrorlehárítási Központ stratégiai elemzője, a megye polgármesterei számára tartott továbbképzésen. Azonban a 2012-ben, Bulgáriában történt buszrobbantás, és a 2015-ös Charlie Hebdo elleni támadás, majd a párizsi terrorcselekmények, illetve idén márciusban a brüsszeli terrortámadások után, alapvetően át kellett alakítani a gondolkodásmódot- tette hozzá a szakember.

– Fel kellett készülnünk arra, hogy a terrorizmus módszerei, eszközei is megváltoztak. Továbbra is kijelenthetjük azt, hogy Magyarország elsődlegesen nem célpontja a nemzetközi terrorszervezeteknek, de nem árt felkészülnünk egy-egy eseménynek a bekövetkezésére – fogalmazott.

Magyarország terrorfenyegetettségét alapvetően 4 tényező határozza meg: az iszlámvallás, a migrációs kérdéskör, a visszatérő külföldi harcosok, továbbá a magyarországi szélsőjobboldali szervezetek. Ezekről a tényezőkről, és a közintézményeket fenyegető biztonsági kockázatokról hallhattak a megjelentek.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerint, hasznos volt ez az előadás.

– Nagyon praktikus ismereteket kaphattak egyfajta, nevezzük biztonságtudatos magatartás kialakításához kapcsolódóan, illetőleg praktikus tanácsokat, hogy adott szituációban, hogyan viselkedjenek az emberek. Azt is láttuk és hallottuk, hogy a TEK-nél is megindult egy ilyen folyamat, állítólag Amerikában már ez több évtizedes hagyomány – mondta.

Az eseményen a gyöngyösi önkormányzat is képviseltette magát.

– Állandóan a sajtóban is halljuk, hogy létező tény az, hogy terrorfenyegetettség van, most nem annyira történik ez Magyarországon, viszont ugye a Nyugati országokban jellemzően tényleg végrehajtottak különböző robbantásos merényleteket. Jobb félni, mint megijedni, úgyhogy inkább készüljünk fel – mondta Kása János közbiztonsági referens.

A szervezők abban bíznak, hogy az előadássorozat folytatódik, és több megyére is kiterjesztik majd – tette hozzá dr. Pajtók Gábor.


Tovább az archívumra