Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Terrorveszély: szakmai továbbképzés

Terrorveszély: szakmai továbbképzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A migráció, a közelmúlt nemzeti és európai történései kapcsán, a megye polgármestereinek kezdeményezésére, a Terrorelhárítási Központ szakemberei szakmai továbbképzést tartottak Egerben. A globális terrorkockázatról és annak hatásairól, továbbá a közintézményeket fenyegető biztonsági kockázatokról hallhattak előadásokat a megjelentek a megyeházán. Dr. Major Csaba a Terrorelhárítási Központ stratégiai elemzője szerint nem kell félnünk, de fel kell készülni minden eshetőségre.

„Magyarország nem tartozik a nemzetközi terrorizmus kiemelt célpontjai közé” – mondta dr. Major Csaba a Terrorlehárítási Központ stratégiai elemzője, a megye polgármesterei számára tartott továbbképzésen. Azonban a 2012-ben, Bulgáriában történt buszrobbantás, és a 2015-ös Charlie Hebdo elleni támadás, majd a párizsi terrorcselekmények, illetve idén márciusban a brüsszeli terrortámadások után, alapvetően át kellett alakítani a gondolkodásmódot- tette hozzá a szakember.

– Fel kellett készülnünk arra, hogy a terrorizmus módszerei, eszközei is megváltoztak. Továbbra is kijelenthetjük azt, hogy Magyarország elsődlegesen nem célpontja a nemzetközi terrorszervezeteknek, de nem árt felkészülnünk egy-egy eseménynek a bekövetkezésére – fogalmazott.

Magyarország terrorfenyegetettségét alapvetően 4 tényező határozza meg: az iszlámvallás, a migrációs kérdéskör, a visszatérő külföldi harcosok, továbbá a magyarországi szélsőjobboldali szervezetek. Ezekről a tényezőkről, és a közintézményeket fenyegető biztonsági kockázatokról hallhattak a megjelentek.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerint, hasznos volt ez az előadás.

– Nagyon praktikus ismereteket kaphattak egyfajta, nevezzük biztonságtudatos magatartás kialakításához kapcsolódóan, illetőleg praktikus tanácsokat, hogy adott szituációban, hogyan viselkedjenek az emberek. Azt is láttuk és hallottuk, hogy a TEK-nél is megindult egy ilyen folyamat, állítólag Amerikában már ez több évtizedes hagyomány – mondta.

Az eseményen a gyöngyösi önkormányzat is képviseltette magát.

– Állandóan a sajtóban is halljuk, hogy létező tény az, hogy terrorfenyegetettség van, most nem annyira történik ez Magyarországon, viszont ugye a Nyugati országokban jellemzően tényleg végrehajtottak különböző robbantásos merényleteket. Jobb félni, mint megijedni, úgyhogy inkább készüljünk fel – mondta Kása János közbiztonsági referens.

A szervezők abban bíznak, hogy az előadássorozat folytatódik, és több megyére is kiterjesztik majd – tette hozzá dr. Pajtók Gábor.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság