Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kínai álom és valóság

Kínai álom és valóság

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kínai álom – kínai valóság címmel tartott előadást Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kína Tanszékének vezetője. A Károly Róbert Főiskola Akadémiai Esték sorozatának záró előadásán a világ globális politika térképének átrendeződéséről volt szó. Az Akadémiai Esték sorozat legközelebb ősszel folytatódik.

Kína fontosságát napjainkban már nem kell külön hangsúlyozni, egyértelműen láthatóak azok a folyamatok, amelyek eredményeként hamarosan Kína veszi át a világ vezető szerepét – hangzott el Salát Gergelytől, a KRF Akadémiai Esték legutóbbi előadásán.

– A kínaiak akárhol élnek alapvetően Kínát tarják a hazájuknak, és Kínát tartják a legjobb, legszebb, legcivilizáltabb országnak is, és gazdasági okokból eljönnek onnan ugyan, de a szívük mélyén, identitásukban alapvetően kínaiak maradnak. A magyarok talán könnyebben elszakadnak a gyökereiktől, és talán könnyebben feloldódnak máshol, mint a kínaiak – ecsetelte.

Hogy a világ politikai térképének átrendeződéséből lesz-e komoly konfliktus, semmi mástól nem függ, mint a jövőbeni vezetők bölcsességétől – hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Kína Tanszékének vezetője, aki azt is hozzátette: a béke melletti érvek között olyanokat találunk, mint a kölcsönös gazdasági érdekek, a nemzetközi cégek hálózatainak összefonódásai, az amerikai államadósság kérdése, míg a területi igények, a befolyási övezetek, és az ellentétes gazdasági érdekek pedig inkább a konfliktusok felé terelik Amerika és Kína viszonyát.

– A hegemónváltás, paradigma-váltás, világrend-váltás ez fokozatos lesz, illetve már most is fokozatosan zajlik, és valószínűleg azt fogjuk észrevenni, hogy most már Kínához igazodunk, pontosabban: inkább Kínához igazodnak a világ bizonyos részeiben, mint Amerikához. Tulajdonképpen a világnak több részén ez már gyakorlatilag meg is történt – jegyezte meg.

A jelenben még több a kérdés, mint a válasz, de nekünk is mindenképp érdemes szem előtt tartani ezeket a globális átrendeződéseket. A magyar export Kínába szépen növekszik, idestova több mint 10 éve, de hogy ez mennyiben a magyar gazdaság és mennyiben az itteni multiknak köszönhető, az már nem ennyire evidens – zárta előadását Salát Gergely.


Tovább az archívumra