Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kínai álom és valóság

Kínai álom és valóság

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kínai álom – kínai valóság címmel tartott előadást Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kína Tanszékének vezetője. A Károly Róbert Főiskola Akadémiai Esték sorozatának záró előadásán a világ globális politika térképének átrendeződéséről volt szó. Az Akadémiai Esték sorozat legközelebb ősszel folytatódik.

Kína fontosságát napjainkban már nem kell külön hangsúlyozni, egyértelműen láthatóak azok a folyamatok, amelyek eredményeként hamarosan Kína veszi át a világ vezető szerepét – hangzott el Salát Gergelytől, a KRF Akadémiai Esték legutóbbi előadásán.

– A kínaiak akárhol élnek alapvetően Kínát tarják a hazájuknak, és Kínát tartják a legjobb, legszebb, legcivilizáltabb országnak is, és gazdasági okokból eljönnek onnan ugyan, de a szívük mélyén, identitásukban alapvetően kínaiak maradnak. A magyarok talán könnyebben elszakadnak a gyökereiktől, és talán könnyebben feloldódnak máshol, mint a kínaiak – ecsetelte.

Hogy a világ politikai térképének átrendeződéséből lesz-e komoly konfliktus, semmi mástól nem függ, mint a jövőbeni vezetők bölcsességétől – hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Kína Tanszékének vezetője, aki azt is hozzátette: a béke melletti érvek között olyanokat találunk, mint a kölcsönös gazdasági érdekek, a nemzetközi cégek hálózatainak összefonódásai, az amerikai államadósság kérdése, míg a területi igények, a befolyási övezetek, és az ellentétes gazdasági érdekek pedig inkább a konfliktusok felé terelik Amerika és Kína viszonyát.

– A hegemónváltás, paradigma-váltás, világrend-váltás ez fokozatos lesz, illetve már most is fokozatosan zajlik, és valószínűleg azt fogjuk észrevenni, hogy most már Kínához igazodunk, pontosabban: inkább Kínához igazodnak a világ bizonyos részeiben, mint Amerikához. Tulajdonképpen a világnak több részén ez már gyakorlatilag meg is történt – jegyezte meg.

A jelenben még több a kérdés, mint a válasz, de nekünk is mindenképp érdemes szem előtt tartani ezeket a globális átrendeződéseket. A magyar export Kínába szépen növekszik, idestova több mint 10 éve, de hogy ez mennyiben a magyar gazdaság és mennyiben az itteni multiknak köszönhető, az már nem ennyire evidens – zárta előadását Salát Gergely.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet) 5.
10:05
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
18:08
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 1. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság