Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy 10 millió éves erdő nyomaira leltek a bükkábrányi külszíni szénbányában

Egy 10 millió éves erdő nyomaira leltek a bükkábrányi külszíni szénbányában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mintegy 15-20 mocsárciprusfa maradványai láthatók Európában egyedülálló módon eredeti anyagukban. Mivel ezt a tudományos kutatást az erőmű is támogatja, az őslénytudomány szakértői egy hete dolgoznak a helyszínen.

10 nappal ezelőtt a meddőréteg letakarítása közben bukkantak rá erre a mocsárciprus-erdőre Bükkábrányban. Amíg az erőmű felkérésére a miskolci múzeum, a Természettudományi Múzeum és az ELTE munkatársai begyűjtik a leleteket, addig ezen a bányaterületen szünetel a munka, hiszen a Mátrai Erőmű mindig kiemelt figyelmet fordít a tudományos munka támogatására – emlékeztetett Szomor László, a Mátrai Erőmű Zrt. technológusa.

A leletek jelentőségét az adja, hogy lábon álló, eredeti anyagában fennmaradt erdőről van szó, nem pedig megkovásodott maradványokról, mint például Ipolytarnócon. Legközelebb Japánban találtak hasonló őskori fatörzseket. Hogy mindez itt ilyen kiváló állapotban megmaradt, az a homoknak köszönhető – véli

dr. Kázmér Miklós, az ELTE Õslénytani Tanszékének egyetemi tanára.

A 10 millió éves erdőben van olyan fa, amely 400 éves kort élt meg, a tudósok szerint egy-egy fa 40-50 méter magas lehetett. Minden csoda három napig tart; a leletek a nap és a levegő hatására heteken belül teljesen lebomlanak.

 

Persze nyomtalanul nem tűnik el ez a tudományos szenzáció, hiszen néhány hét múlva megnyílik a miskolci Herman Ottó Múzeumban a bükkábrányi leletekről szóló időszaki kiállítás –  itt a nagyközönség is megláthatja az ősi erdőt, amely a bánya nélkül talán örökre rejtve maradt volna.

 

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra