A jelek szerint előre ittak a medve bőrére a magyar gazdák, amikor kedvező terméskilátásaik mellé előnyös felvásárlási árakat jósoltak a gabona" /> A jelek szerint előre ittak a medve bőrére a magyar gazdák, amikor kedvező terméskilátásaik mellé előnyös felvásárlási árakat jósoltak a gabona" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Idén is úgy tűnik, hogy nem az kaszál nagyot, aki vetett a földeken

Idén is úgy tűnik, hogy nem az kaszál nagyot, aki vetett a földeken

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A jelek szerint előre ittak a medve bőrére a magyar gazdák, amikor kedvező terméskilátásaik mellé előnyös felvásárlási árakat jósoltak a gabonapiacon. A felvásárlási árak a környező országokban eleve magasabbak, a magyar gazdákat még az erős forint hatásai is sújtják – mondják a szakemberek.– Ha a felvásárlási árak is kedvezőek lennének, teljesen rendben volna az idei termés – jegyezte meg az Aktuálisnak Toldi Attila, az atkári mezőgazdasági szövetkezet elnöke. Az árpánál 3-4 tonnás termésátlagot mértek hektáronként, és több tábla megközelítette a 6 tonnát is.  A kereskedők azonban már az első néhány nap alatt leverték az árakat, mert pontosan tudják, hogy a gazdák úgysem hagyják a földeken a gabonát.
Az atkáriak az aratás elején közvetlenül próbálták értékesíteni a betakarított gabonát, de szombattól ők is a magtárba termelnek. Eközben a műtrágya és a növényvédelmi szerek ára a kétszeresére nőtt tavaly óta, ráadásul még az erős forint is sújtja a gazdákat.
A felvásárlási árak a környező országokban eleve jóval magasabbak – magyarázta a szakember. Míg az étkezési búzáért a lengyeleknél 240 eurót, a franciáknál 210 eurót fizetnek tonnánként, addig a magyar gazdák csupán 180 eurót remélhetnek. A világpiacon egyre kevesebb a gabonatartalék, így a Nemzetközi Gabona Tanács is magas árakat jelzett előre – ám ez úgy tűnik, főleg a kereskedőknek jelent majd valódi hasznot.
Faragó Zoltán


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Horvátország_Varasd
14:56
Máterka - dokumentumfilm
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Egy út a hegyeken keresztül - dokumentumfilm
16:30
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:09
Reklám
19:13
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:25
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:06
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság