A Szent Bertalan utcában elkezdődött az 1956-os emlékmű felállítása. A ledöntött szovjet emlékművet idéző kompoz" /> A Szent Bertalan utcában elkezdődött az 1956-os emlékmű felállítása. A ledöntött szovjet emlékművet idéző kompoz" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emlékmű az emlékmű helyén

Emlékmű az emlékmű helyén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Szent Bertalan utcában elkezdődött az 1956-os emlékmű felállítása. A ledöntött szovjet emlékművet idéző kompozíció érdekessége, hogy valóban a korábban lebontott szovjet emlékmű helyén áll majd. Az alkotó, Tóth Dávid szobrászművész szándéka szerint az 56-os hősökről való csendes megemlékezés helyszíne lesz az új emlékhely.13 pályamű közül választotta ki a képviselőtestület Tóth Dávid szobrászművész munkáját, mely nem mellékesen az 56-os szövetségnek is a legjobban tetszett. Az alkotó igyekezett az 56-os gyöngyösi eseményekhez szorosan kötődő kompozíciót megvalósítani.

 

 

– Ez az emlékmű szimbolikusan a ledöntött szovjet emlékműre kitűzött győzelmi zászló tulajdonképpen, de igyekeztem ettől az egésztől elvonatkoztatni. Inkább sejtetni ezt az obeliszk jelleget és a zászló jelleget is. Tehát inkább egy szuverén plasztikát kívántam alkotni.

 

 

A kész emlékmű egyébként nemcsak a tér adottságait veszi figyelembe, de a műemlékvédelmi hatóság elvárásaihoz is igazodnia kell, melynek komoly kifogásai voltak a helyszínnel kapcsolatban.

 

 

– Maga a tény, hogy mégis csak itt történtek az események Gyöngyösön túlnyomó részt, azt erősítették, hogy itt kell, hogy felállításra kerüljön az emlékmű. Az 56-os Szövetség is ezt kérte, ezt fogadta el a képviselő testület is. Végül is sikerült a műemlékesekkel is elfogadtatni, ha kompromisszumok árán is. – közölte Németi László városi főépítész.

 

 

Így a zeneiskolára és a Mária-szoborra való rálátást biztosítandó a szobor nem lehet magasabb 3 méternél. A nagyközönség számára ennél fontosabb tény, hogy a környezet kialakítása után mintegy 18 millió forintba kerülő kompozíció sokkal közérthetőbb lesz mint a budapesti 56-os emlékmű. Így szervesen illeszkedik a város közterületein felállított egyéb szobrokhoz. Az alkotó reménye szerint pedig valóban az emlékezés helye lesz.

 

 

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2006-10-17 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Békebeli Budapest - ismeretterjesztő film
15:24
A javasasszony unokája - dokumentumfilm
15:41
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:01
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság