Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Viselkedési problémák

Viselkedési problémák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Autizmus és viselkedésproblémák címmel tartott előadást Solt Anna gyógypedagógus. Az Apró lépések alapítvány programsorozata keretein belül megtartott tájékoztató elsősorban olyanoknak szólt, akik családja valamilyen szempontból érintettek az autizmusban.

Az előadás során érintett viselkedésproblémák alapvetően nem különböznek egy átlag gyereknél tapasztalhatóknál. Csupán azok intenzitásában van eltérés. Hangsúlyozta előadásában Solt Anna gyógypedagógus. Ami jellemzően csak autistáknál fordul elő, az az önbántalmazás.

– Az autizmushoz nem tartozik szükségszerűen hozzá a viselkedésprobléma. Minden viselkedésprobléma tanult viselkedés. Ezért azt szoktuk mondani, hogy amit meg lehet tanulni, arról le is lehet szokni. Ez nem egy egyszerű folyamat, és nem megy egyik napról a másikra és van, amikor értetlenül állunk egy-egy viselkedés előtt, vagy nem tudjuk, hogy hogyan lehetne azon változtatni, de azért jellemzően ezeket lehet tompítani – foglalta össze Solt Anna gyógypedagógus.

Verekedés, köpködés, vetkőzés, kiabálás. Ezek a viselkedésproblémák önmagában is kihívások elé állítják az autista gyerekek szüleit. Emellett ráadásul sokszor a társadalom kritikáit is el kell viselniük.

– A szülőknek nagyon nehéz, hogy a társadalom elítélően vélekedik az ilyen viselkedésű gyerekekről, és rengeteg olyan megjegyzést kapnak utcán, közterületen, ami az ő nevelési hatékonyságukat, vagy kompetenciájukat kérdőjelezi meg – tette hozzá.

Bár sokan szégyellnek segítséget kérni, a legtöbb szülő azért belátja, hogy az ehhez hasonló viselkedésproblémák jelentkezésekor szükség van szakember segítségére ahhoz, hogy megszabaduljanak a felvett rossz szokástól.


Tovább az archívumra