Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyolcvanöt éves a repülőtér

Nyolcvanöt éves a repülőtér

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az 1931-ben alapított Pipis-hegyi repülőtér nyolcvanöt éves évfordulóját ünnepelték a hét végén. Az eseményen megemlékeztek az aranyévekről és a nevezetes rekordokról is. A repülőtér azonban nem csak a múltjából akar élni, hanem előre is tekint. A jövő honvédelmi előképzéssel kívánják kibővíteni tevékenységüket – mondta el televíziónknak Szolcsák Gyula, a repülőtér vezetője.

Jeles vendégek vettek részt az idén nyolcvanöt éves repülőtér ünnepi megemlékezésén, hiszen az alapító elődök hozzátartozóin kívül, többek között a magyar repüléstörténeti társaság is képviseltette magát az eseményen. A 85 év alatt több rekordot is, például 7000 méter feletti magassági csúcsdöntést is magáénak tudhat a repülőtér, amelyekkel kiérdemelte Gyöngyös város tiszteletét.

– Voltak buktatók, aranyévek. Minden lehetőség megvolt arra, hogy a ’31-ben alapított repülőtér tényleg betöltse a szerepét Gyöngyös város életében, ami tulajdonképpen sikerült is – fogalmazott Deák Ferenc, a Gyöngyösi Veterán Repülő Szervezet alapító elnöke.

Az 1942-43-ban épült repülő otthon falán a jelen lévők, megkoszorúzták az alapítók tiszteletére létrehozott márványtáblát és felidézték a nevezetes pillanatokat is. A múlt mellett azonban a jövő felé is tekint a repülőtér vezetése, amely jelentős változásokkal kívánja népszerűsíteni a repülést.

– Nagyon fontosnak tartom a hagyományőrzés, de a hagyományőrzés mellett természetesen céljaink vannak a repülőtéren. A legfontosabb, ami a legutóbbi időben történt az, hogy Honvéd Repülőklub Gyöngyös nevet vettük fel és a repülőklubnak a célját a honvédelmi előképzéssel bővítettük ki. Tehát konkrétan nem csak a repülést szeretnénk megvalósítani, hanem a középiskolás fiatalokat szeretnénk bevonni honvédelmi előképzésbe. Csatlakoznánk a katona suli programhoz – sorolta Szolcsák Gyula.

Az évfordulón az érdeklődők veterán és egy 1933-as tervek alapján épített repülőgépet is láthattak. Sokan azonban a modern vitorlázógépekre voltak kíváncsiak, és volt olyan látogató is, aki nemrégiben tette le vitorlázórepülésből B vizsgáját.

– Rengeteg élményt adott ez nekem, sok embert megismertem, jó társaság van itt Pipishegyen. Maga az egyedül repülés az nagyon jó dolog, félelmetes, először nagyon félelmetes, de utána meg lehet szokni és élvezi az ember – sorolta Borbás Attila.

A megemlékezésen leleplezték az Égi Kűr elnevezésű emléktáblát is, amelyre azok neve kerül fel, akiknek hamvait végakaratuk szerint a repülőtér légterében szórják szét.


Tovább az archívumra