Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A D-vitamin világnapja

A D-vitamin világnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

November másodika a D-vitamin Világnapja, amit azért hívtak életre, mert hiánya az egész emberiséget érintő probléma. Ezzel a vitaminnal tehát nem csak a mai napon kell foglalkoznunk. Egy tavalyi, Gyöngyösön végzett felmérés szerint 100 emberből 75 D-vitamin hiányos.

Egy vérvétel. Csupán ennyi szükséges ahhoz, hogy az orvosok megállapítsák a D-vitamin szintünket. Míg például a C-vitamin bevitel fontosságával már a legtöbb gyerek is tisztában van, a szervezet megfelelő D-vitamin ellátására már sokkal kevesebben figyelnek.

– Nyár után, ősz elején néztük a D-vitamin szintet és 75 százalék hiány volt. Majdhogynem azt mondhatnám, hogy ma már a megfelelő D-vitamin szinthez nem elég az, hogy napozunk, hanem kívülről kell valahogy bevinnünk. A D-vitamin nagyon magas a tojásban, a halakban, a különböző olajos magvakban. Lehet mondani, hogy az a D-vitamin aktívvá tételét fokozza. De azt gondolom, hogy mindenféleképpen valamiféle külső bevitelre szorulunk gyógyszeresen – sorolta dr. Mangó Gabriella háziorvos.

A D-vitamin legismertebb szerepe a csontrendszer erősítése a kalciumbeépítése által, de napi pótlása fontos szerepet játszik abban is, hogy megelőzzük a téli betegségeket, fertőzéseket és a gyulladásokat. Mindezek mellett fontos szerepe van a pajzsmirigy-működésében, a csonterősítésben, a szív és az érrendszer egészségében.

– Egyrészt ugye egy csontritkulást, ami népbetegségnek számít Magyarországon. Ma már a csontritkulás gyerekeknél is előfordul, növekedési zavarokat okozhat, de benne van a cukorbetegségnek is esetlegesen az okai között, az érrendszeri szövődmények okai között, a szívritmus zavarok okai között, úgyhogy azt gondolom, hogy elég széles a paletta, mindenki szedje, aki teheti – javasolta dr. Mangó Gabriella.

A D-vitamin hatása tehát igen sokrétű. Fontos tudni, hogy egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására.


Tovább az archívumra