Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A diabétesz világnapja

A diabétesz világnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A világon mintegy 250 millió cukorbeteg van, és számuk évente 7 millióval nő. A WHO 1991 óta november 14-én, a cukorbetegség világnapján figyelemfelhívó kampányokkal, előadásokkal, szűrővizsgálatokkal próbálja felhívni a figyelmet a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájára.

Egy csepp vérből néhány másodperces vizsgálattal megállapítható az emberi szervezet vércukorszintje. A modern társadalomra jellemző egészségtelen életmód miatt egyre többen szembesülnek és kénytelenek együtt élni a cukorbetegséggel, azon belül is a kettes típusúval.

– Jelentős tényező az elhízás, amely mögött a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő, azaz a finomított élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása állhat. Más tényezők is, egyéb betegségek mellett gyógyszerek is okozhatják a cukorbetegség kialakulását. Genetikai hajlam is van, családon belül is gyakrabban fordul elő, illetve egy nagyon fontos tényező a terhesség alatt kialakult cukorbetegség, ami a későbbiekben igen megemeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta dr. Léman Gyöngyi, a Bugát Pál Kórház főorvosa.

Egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással a kettes típusú cukorbetegség 90 százalékban megelőzhető. Az egészségügyi előrejelzések szerint a következő évtizedben megduplázódhat a cukorbetegek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 2025-re egymillió embert kezelnek majd diabétesszel.

– Családi halmozásnál már szűrővizsgálatként érdemes elvégezni a laborvizsgálatokat. Hogyha szülőknél, testvéreknél előfordul cukorbetegség, akkor mindenképpen, nagyobb testsúly esetén, illetve ha klinikai tünetek gyanúsak, tehát a beteg fáradékony, nagyon sok folyadékot fogyaszt, esetleg visszatérő fertőzései vannak, vagy olyan gyulladásos folyamatai vannak, amik nem múlnak el, akkor is ki kell vizsgáltatni, hogy cukorbeteg-e – sorolta a főorvos.

A cukorbetegség az orvostudomány mai állása szerint nem visszafordítható, de diétával, gyógyszeres kezeléssel és megfelelő életmóddal jól kontrollálható. Fontos komolyan venni a szakemberek előírásait, ellenkező esetben elkerülhetetlenek a súlyos szövődmények.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság