Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A diabétesz világnapja

A diabétesz világnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A világon mintegy 250 millió cukorbeteg van, és számuk évente 7 millióval nő. A WHO 1991 óta november 14-én, a cukorbetegség világnapján figyelemfelhívó kampányokkal, előadásokkal, szűrővizsgálatokkal próbálja felhívni a figyelmet a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájára.

Egy csepp vérből néhány másodperces vizsgálattal megállapítható az emberi szervezet vércukorszintje. A modern társadalomra jellemző egészségtelen életmód miatt egyre többen szembesülnek és kénytelenek együtt élni a cukorbetegséggel, azon belül is a kettes típusúval.

– Jelentős tényező az elhízás, amely mögött a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő, azaz a finomított élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása állhat. Más tényezők is, egyéb betegségek mellett gyógyszerek is okozhatják a cukorbetegség kialakulását. Genetikai hajlam is van, családon belül is gyakrabban fordul elő, illetve egy nagyon fontos tényező a terhesség alatt kialakult cukorbetegség, ami a későbbiekben igen megemeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondta dr. Léman Gyöngyi, a Bugát Pál Kórház főorvosa.

Egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással a kettes típusú cukorbetegség 90 százalékban megelőzhető. Az egészségügyi előrejelzések szerint a következő évtizedben megduplázódhat a cukorbetegek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 2025-re egymillió embert kezelnek majd diabétesszel.

– Családi halmozásnál már szűrővizsgálatként érdemes elvégezni a laborvizsgálatokat. Hogyha szülőknél, testvéreknél előfordul cukorbetegség, akkor mindenképpen, nagyobb testsúly esetén, illetve ha klinikai tünetek gyanúsak, tehát a beteg fáradékony, nagyon sok folyadékot fogyaszt, esetleg visszatérő fertőzései vannak, vagy olyan gyulladásos folyamatai vannak, amik nem múlnak el, akkor is ki kell vizsgáltatni, hogy cukorbeteg-e – sorolta a főorvos.

A cukorbetegség az orvostudomány mai állása szerint nem visszafordítható, de diétával, gyógyszeres kezeléssel és megfelelő életmóddal jól kontrollálható. Fontos komolyan venni a szakemberek előírásait, ellenkező esetben elkerülhetetlenek a súlyos szövődmények.


Tovább az archívumra