Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyógynövények a közétkeztetésben

Gyógynövények a közétkeztetésben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyógynövényteák közétkeztetésben való felhasználásáról is szó volt azon az Ismeretterjesztő céllal rendezett workshopon, melyet az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán tartottak. Egyebek mellett a vadnövények rejtett tulajdonságairól is hallhattak a jelenlévő tanárok és hallgatók.

– Napjainkban sok szó esik a közétkeztetési rendeletről, azonban a jogalkotó nem definiálta a jogszabályban, hogy menzateának, miből is kellene készülnie – mondta Lakatos Márk a mai Gyógynövény Workshopon. Hozzátette: a közétkeztetésben lenne helye a gyógynövényteáknak.

– Egy olyan tanulmány készítését tűztük ki célul, amely számba veszi, hogy melyek azok a gyógynövények, amelyek Magyarországon gyűjthetők, termeszthetők, adott esetben teakészítés céljára rendelkeznek olyan élvezeti értékkel, ízletesek, hogy így akár tudnánk alkalmazni a közétkeztetésben – sorolta.

A találkozó évek óta hagyomány már az intézetben, és arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy szaktudás nélkül ne kezdjünk el gyógynövényeket gyűjteni, és hogy győződjünk meg arról, hogy bizonyos kozmetikumok valóban tartalmaznak-e gyógynövényt.
Az alulértékelt vadnövények rejtett tulajdonságiról is hallhattak a megjelentek. Így például a ligeti zsályáról.

– A talajt szennyező légkörből, vagy egyéb más módon bekerülő anyagoknak a megtisztítását teszi lehetővé, és tulajdonképpen ez által lehetővé válik a későbbiekben mezőgazdasági termelésbe bevonni ezeket a területeket – ismertette dr. Kaprinyák Tünde adjunktus.

A szakemberek úgy vélik, hogy a gyógynövényágazatnak meg lesz a gazdasági jelentősége, szerepe továbbra is térségünkben.


Tovább az archívumra