Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutyaevolúció

Kutyaevolúció

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„A kutya az emberi viselkedés evolúciómodellje” címmel tartott előadást Dr. Csányi Vilmos az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusán. Az akadémikus több mint kétszáz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Előadásában számos, a kutyákon lefolytatott etológiai vizsgálat eredményét ismertette az érdeklődőkkel.

Mintakövetés, a tanítás elfogadása, szabálykövetés, utánzás. Csak néhány azok közül a viselkedési formák közül, amit az etológusok vizsgáltak az elmúlt évtizedekben kutyáknál, farkasoknál és csimpánzoknál. Dr. Csányi Vilmos etológus előadásából kiderült, hogy a kutyák viselkedése sokkal több mindenben hasonlít az emberére, mint mondjuk a csimpánzoké.

– A kutyák az embert jobban kedvelik, mint a saját fajtársaikat. Tehát van egy emberszeretet a kutyákban. A kutyákkal lehet kommunikálni, és tudják, hogy mire való a kommunikáció, és ők is aktívan kommunikálnak. Az ember képes azon gondolkodni, hogy a másik ember fejében milyen gondolatok vannak, mert azt felhasználja a tevékenységében. Bizonyítottuk, hogy a kutyák is képesek erre – sorolta.

A kutya háziasítása körülbelül 50-70 ezer évvel ezelőtt kezdődött meg. Az azóta eltelt időben a kutya 27 génje is megváltozott, ami nagyon jelentős.

– A legutolsó tanszéki eredmények – Andics Attila és munkatársai eredményei – azt mutatják, hogy az emberhez hasonlóan két agyterületen dolgozzák fel a beszédet, tehát a szavak értelmét egy bizonyos agyterület vizsgálja, az emocionális tartalmat meg egy másik. Ez ugyanolyan, mint az embernél – világított rá az etológus.

Ez a kutatási terület még nagyon gyerekcipőben jár, sok, a kutyákat érintő terület vár még felfedezésre – hangzott el az előadáson.


Tovább az archívumra