Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutyaevolúció

Kutyaevolúció

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

“A kutya az emberi viselkedés evolúciómodellje” címmel tartott előadást Dr. Csányi Vilmos az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusán. Az akadémikus több mint kétszáz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Előadásában számos, a kutyákon lefolytatott etológiai vizsgálat eredményét ismertette az érdeklődőkkel.

Mintakövetés, a tanítás elfogadása, szabálykövetés, utánzás. Csak néhány azok közül a viselkedési formák közül, amit az etológusok vizsgáltak az elmúlt évtizedekben kutyáknál, farkasoknál és csimpánzoknál. Dr. Csányi Vilmos etológus előadásából kiderült, hogy a kutyák viselkedése sokkal több mindenben hasonlít az emberére, mint mondjuk a csimpánzoké.

– A kutyák az embert jobban kedvelik, mint a saját fajtársaikat. Tehát van egy emberszeretet a kutyákban. A kutyákkal lehet kommunikálni, és tudják, hogy mire való a kommunikáció, és ők is aktívan kommunikálnak. Az ember képes azon gondolkodni, hogy a másik ember fejében milyen gondolatok vannak, mert azt felhasználja a tevékenységében. Bizonyítottuk, hogy a kutyák is képesek erre – sorolta.

A kutya háziasítása körülbelül 50-70 ezer évvel ezelőtt kezdődött meg. Az azóta eltelt időben a kutya 27 génje is megváltozott, ami nagyon jelentős.

– A legutolsó tanszéki eredmények – Andics Attila és munkatársai eredményei – azt mutatják, hogy az emberhez hasonlóan két agyterületen dolgozzák fel a beszédet, tehát a szavak értelmét egy bizonyos agyterület vizsgálja, az emocionális tartalmat meg egy másik. Ez ugyanolyan, mint az embernél – világított rá az etológus.

Ez a kutatási terület még nagyon gyerekcipőben jár, sok, a kutyákat érintő terület vár még felfedezésre – hangzott el az előadáson.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság