Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drága zöldségek

Drága zöldségek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Duplájára nőtt néhány zöldség ára hazánkban a rendkívüli tél miatt a tavalyi évhez képest. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom majdnem a kétszeresébe kerül, mint 2016-ban. A legnagyobb mértékben a cukkini drágult. Az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosába kerül a termék. A szakember szerint még egy-két hónapig a szokásosnál jóval borsosabb árakra kell felkészülniük a fogyasztóknak, a helyzet március környékén normalizálódhat.

Cukkini és padlizsán kilónként 1980 forintért, 1 kg paradicsom közel 1000 forintos áron – átlagban 30-50 százalékkal magasabbak az árak a friss zöldségeknél, mint tavaly. A szakemberek szerint az importból származó termékek áremelkedése egyértelműen a szokatlanul hideg időjárásnak tudható be.
A vásárlók úgy vélik, a primőr áru jelenleg megfizethetetlen, akár a szupermarketben, akár a piacon. És bizony sokan észreveszik a drágulást.

A hideg időjárás a hazai paprikatermesztésre is negatív hatással volt. Kilónként 1000 Ft-ba, 150 forinttal kerül most többe ez a kedvelt zöldség.

– Valamennyi paprika, egy kevés salátaféle, ami magyar termék, azoknál is jelentkezik természetesen ez a növekmény. A másik gond, hogy Magyarországon a zöldség, gyümölcsnek az áfája nagyon magas, és ez még tovább generálja ezeket az árakat, hisz egy magasabb nettó árra, beszerzési árra rájövő áfa az még továbbnöveli ezt az árkülönbözetet az elmúlt évihez képest – ecsetelte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet elnöke.

Ledó Ferenc azt mondja, márciusig biztosan nem lesznek olcsóbbak a zöldségek.

– Körülbelül úgy húsvétig fog eltartani ez a nagymértékű hiány, és valószínű az árak is addig lesznek ennyire magasak, és akkor utána elindul egy konszolidáció, és húsvét környékén azért Magyarországon is megjelennek a salátafélék magyar termesztésből, másrészt az üvegházakban, fóliákban kiültetett paprika, paradicsomfélék – tette hozzá.

A friss zöldségek nagyon kelendők: statisztikai adatok szerint a magyar családok átlagosan négynaponta vásárolnak belőlük télen.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság