Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Feltöltős villanyóra

Feltöltős villanyóra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már százezernél is több fogyasztó használja az előre fizetős mérőórákat, amelyek segítségével megelőzhető, hogy tartozás keletkezzen. A feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz hasonló rendszer nem engedi a túlfogyasztást, a feltöltött összeg elfogyása után pedig lekapcsolja az áramot vagy a gázt. Főként a nehezen gazdálkodók, és a lakásukat, házukat bérbe adók részesítik előnyben ezt az eszközt.

A hagyományos villanyóra – hazánk legtöbb fogyasztója ezt használja, vannak azonban olyanok, akiknél túlszaladnak a költségek, nem tudják fizetni a számlákat. Ezt akadályozhatja meg az előre feltöltős mérőóra, hiszen itt a befizetés mértéke pár ezer forint.

– Nagyon hasonlóan a feltöltős telefonokhoz, lehetőség van arra, hogy egy bizonyos mennyiségű energiát, azaz pénzt feltöltsünk, ez a gyakorlatban egy kódot jelent, amelyet az ELMŰ ÉMÁSZ esetében ügyfélszolgálatokon lehet átvenni. Ezt a kódot beütve, a villanyóra csak annyi energiát enged elfogyasztani, amit előre kifizettünk. Alapvetően kétféle ügyféltípus szokta kedvelni ezt a technikát, az egyik inkább az a csoport, aki nehezebben gazdálkodik – mondta Boros Norbert, az ELMŰ ÉMÁSZ szóvivője.

Illetve nagyon elterjedt a lakásukat, házukat bérbeadók között, hiszen ezzel is megelőzhető, hogy a bérlő egy hatalmas számlát hagyjon hátra – tette hozzá.

Az előre fizetős mérők 2009-es bevezetése óta egyre többen használják ezt az eszközt, de egyelőre még mindig csak egy bizonyos réteget érint.

– Országszerte olyan százezres nagyságrendben van az ilyen mérőket használók száma, 5 millió villamosenergia-fogyasztóhoz képeset ez persze egy nem túlságosan nagy szám. Azt mondhatnánk, hogy ez egy szűk, speciális igényű szegmens, ahol gyakrabban előfordul ez az igény – írta körül.

Az önkormányzati jegyzőknél regisztrált, szociálisan védendő fogyasztók számára díjmentes a szolgáltatás, a többieknek meg kell téríteniük a szerelés, és a mérő költségét.


Tovább az archívumra