Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Akadémiai esték – a globális felmelegedésről

Akadémiai esték – a globális felmelegedésről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Károly Róbert Campuson elindult az Akadémiai Esték tavaszi sorozata. Az idei első előadást Dr. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára tartotta, aki a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az előadás előtt az is kiderült, hogy az Akadémiai Esték hamarosan kistestvért kap. Április 10-én elindul a Junior Akadémiai Esték kifejezetten az általános iskolások részére.

A világ legnagyobb környezeti problémái között harmadik helyen áll az éghajlatváltozás, ám sokan még mindig nem veszik elég komolyan ennek veszélyeit – jelentette ki dr. Mika János előadásában. Furcsa, hogy miközben az időjárás napi változásait rendszeresen figyelemmel kísérjük, addig az éghajlatváltozást és annak következményeit a hétköznapi ember alig veszi észre.

Jégkorszaktól – egyes korábbi feltételezésekkel szemben – nem kell tartanunk, a föld hőmérséklete ugyanis évtizedek óta folyamatosan emelkedik. Sajnos 95-97 % annak a valószínűsége, hogy a melegedést az ember okozza, mondta el Mika János, aki szerint a gaia hipotézis, tehát hogy a bioszféra épen tartja maga körül a környezetet, ilyen mértékű változások mellett már nem működik. Nekünk kell tehát cselekednünk.

Ha ugyanis csak kevés helyen történik meg, hiába teszünk meg mindent lokálisan, a globális folyamatoknak ki vagyunk szolgáltatva. A párizsi megállapodáshoz eddig 133 ország csatlakozott. Magyarország azt vállalta, hogy 40%-kal fogja csökkenteni kibocsátásait 2030-ig, ebből 36%-ot már teljesített. Az Akadémiai Esték április 10-én ifjúsági előadással folytatódik. Horkai Zoltán egy rendhagyó biológiaórán a Kárpát-medencei farkasokról tart majd előadást.


Tovább az archívumra