Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Föld órája

A Föld órája

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hatvan percet szentelhetünk Földünknek szombaton, hiszen ismét elérkezett a Föld órája elnevezésű környezetvédelmi akció. Idén 178 ország, köztük hazánk is csatlakozott a 2006-ban indult kezdeményezéshez, Gyöngyösön pedig ismét sötétbe borul egy órára a Fő tér és környéke. Mint a korábbi években, idén is a gyöngyösi csillagászkör várja a lakosokat, akik a távcsövek segítségével közelebbről is szemlélhetik a csillagokat, bolygókat.

Az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít idén is a WWF Magyarország a világ legnagyobb önkéntes akciójával, a Föld órájával. Minden év márciusának utolsó szombatján a világ legnagyobb és leghíresebb épületei, terei borulnak sötétbe azért, hogy mindenki számára fontossá tegyék az energiatakarékosságot. Gyöngyös szinte a kezdetektől tagja az akciónak, ekkor több utcára is érdemes elemlámpával indulni.

– Mivel a Fő tér a forgalom elől el van zárva, így ott a közvilágítást is le lehet kapcsolni, és hát a Szent Bertalan Templom, zeneiskola, Szent Koronaháznak a díszkivilágítását fogjuk lekapcsolni fél kilenctől fél tízig – jelentette be dr. Szemes Paula, a városháza környezetvédelmi főelőadója.

Így néz ki az akció idején a Fő tér, ezek a képek pont egy évvel ezelőtt készültek. Csupán a csillagok világítanak az égen, és kihasználva a sötétséget, idén is a helyi csillagászkör képviselteti magát, akik több távcsővel tudják megmutatni a lakosságnak, milyen közelről például a Jupiter.

Megéri szervezeteknek, magánszemélyeknek is csatlakozni a Föld órájához, hiszen ez egy verseny is minden évben.
Szemes Paula

– A szervező, tehát a WWF Magyarország ezen keresztül méri föl egy-egy városnak az aktivitását. Az előző években ennek alapján hirdették meg a magyarországi Föld órája fővárost, mindenféleképpen én úgy gondolom, hogy aki egyetért ezzel az akcióval, meg egyáltalán a környezetvédelemmel, az tegye meg, hogy regisztrál – jegyezte meg a szakember.

Azonban ezen kívül is sokat tehetünk környezetünk védelméért, hétköznapi, egyszerű mozdulatokkal. Kapcsoljuk le a nem használt elektronikus berendezéseket, oltsuk le a villanyt, zárjuk el a csapokat. Ezekkel a pillanatokkal nem is hinnénk, de nagyon sokat tehetünk földünk védelméért.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 2. – Szópárbajok - rajzfilm sorozat
09:15
Molnár Dániel - Édesanyám
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
Zeneiskolások előadása - Trió - Haydn: G-dúr trió - Rondo all ungherese
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Üzleti negyed - gazdasági magazin - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság