Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Világnapon a rákról

Világnapon a rákról

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából az egészség megőrzéséről, a szűrések fontosságáról, valamint hazánk egészségügyi helyzetéről tartott előadást dr. László Imre a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Szervezetének tagjai számára. A szakember szerint az ellátással és a rendszerrel is sok a probléma, de leginkább az okoz gondot, hogy nem fordítunk elég figyelmet saját magunkra. A megelőzhető betegségek által bekövetkezett halálozások számát illetően 3. helyen állunk az OECD országok közül.

Egy svéd kutatás nemrégiben Európa 35 országát vizsgálta egészségügyi szempontból, köztük hazánkat is. A mutatók pedig elkeserítőek – mondja dr. László Imre, aki hozzátette: évek óta csak romlik a helyzet, és ezen kellene változtatni.

– Meghatározott szempontok alapján, példának okáért az ellátásnak a folyamata, tehát az egészségügyi ellátás mutatói, az, hogy mennyire férnek hozzá a betegek az információhoz, a gyógyszerekkel kapcsolatos dolgok – összesen 6 szempont van. Sajnálatos módon ebben a rangsorban – még egyszer mondom, 35 országot értékelnek – Magyarország a 2015-ös 27. meglehetősen dicstelen helyről képes volt a 30. helyre visszacsúszni – sorolta a szakember.

A szakember szerint az lenne a legfontosabb, ha az általános iskolákban megkezdenék az egészséges életmódra nevelést országszerte, felnőttként pedig többet kellene foglalkoznunk magunkkal.

– Gond van az emberek egészséggondoskodásával, az, hogy mennyire foglalkoznak saját magukkal, hiszen réges-rég bebizonyították, hogy az egészségi állapotáért egy embernek az egészségügy az 12, maximum 17 százalékban – ez nagyon kicsi – ennyiben felelős. A szociális viszonyok, a szokások, az iskolában, odahaza, mit sajátítottunk el, milyen a táplálkozásunk, milyen a mozgásigényünk, egyáltalán hogyan állunk azokhoz a dolgokhoz, amik az egészség megóvása érdekében szükségesek – magyarázta.

Az öngyilkosságok száma is növekvő tendenciát mutat, csupán Koreát előzi meg hazánk az OECD országok közül, és nemzetközileg a 3. helyen vagyunk a megelőzhető betegségek által bekövetkezett halálozások számát illetően.


Tovább az archívumra