Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közepes cseresznyetermés

Közepes cseresznyetermés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyenge közepes termés várható a Gyöngyös környéki cseresznyésekben, ami szerencsés helyzetnek mondható, hiszen a többszöri téli és tavaszi fagyok után májusban történelmi jégverés is érte a gyümölcsösöket. Az ipari meggyet és az étkezési cseresznyét is korrekt áron értékesíthetik a gazdák- mondta el televíziónknak Székely Zoltán a Nemzeti Agrárkamara Heves Megyei elnöke.

Már szüretelik a cseresznyét és szerencsés helyzet, hogy van mit betakarítani a fákról, hiszen jégverés és fagykár is tizedelte a gyümölcsösöket az idén. Hatvan térségében például nyolcvan-kilencven százalékos kár érte a gazdákat, de a Gyöngyös környéki ültetvények viszonylag jól átvészelték az elemi csapásokat, hiszen itt a termés jó része megmaradt.

– A cseresznye viszonylag jól tolerálta a jégverést, hiszen ez a kis gyümölcskezdemény, ami még akkor egy magnyi kis gyümölcs volt, ez a jég elől kitért tulajdonképpen. Elbillent, ahogy megütötte a jég és hiába volt a gyümölcskezdeményen hat-hét jégütés, ezt mégis kihízta a gyümölcs és a piros fedőszínnel betakarta a sérüléseit, úgyhogy viszonylag korrekt minőségű cseresznye szüretelhető a fákról – magyarázta Székely Zoltán.

A gazdák korrekt áron értékesíthetik a termést, de a gyümölcs árát nem a mátraaljai jégverés befolyásolja, hanem az egész Európát sújtó fagykár, amely során a gyümölcskultúrák jó része gyakorlatilag elfagyott- tette hozzá Székely Zoltán.

– Akit nem sújtott így a jégverés, ők egy korrekt árbevételre számíthatnak. Az ipari meggynek az ára is az idei évben eléri a kétszáz, kétszázötven forintot, ami egy korrekt árnak mondható és hát az étkezési gyümölcsök is, a cseresznye is öt-hatszáz forint körüli áron, ez egy jó árnak minősül. Tehát ha egy gyenge közepes termés is van a fán, azért még a termelő nem fog tönkremenni, az egészen biztos – vélekedett a szakember.

A közepes mennyiségű termés mellett jó minőséget hozott a szezon, aminek kis részét exportra is szánják a gazdák, de a cseresznye és meggy jó része a hazai piacon kerül forgalomba. A szakember azt javasolja, hogy a vásárlók igyekezzenek elkerülni a köztes piaci szereplőket és a termelőktől vásároljanak, így frissebb és olcsóbb áruhoz juthatnak hozzá.


Tovább az archívumra