Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elkészült a tervezet

Elkészült a tervezet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elkészült Gyöngyös Város Településképi Arculati Kézikönyvének tervezete, melyet a településfejlesztési koncepcióról és a településrendészeti eszközökről szóló rendelet alapján partnerségi véleményezésre bocsájtottak a minap. A szakemberek várják a kézikönyv készítésével kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat egészen október 15-ig.

A Településképi Arculati Kézikönyv azon túl, hogy megfogalmaz olyan javaslatokat, amik az épített környezet alakításához kötődnek, számba veszi, képekkel bemutatja a városban található jó műemléki megújításokat, kortárs épületeket.

– Az arculati kézikönyv – ez egy vizsgálat, tulajdonképpen Gyöngyöst akarja bemutatni, meg egy kicsit részekre szedve mondani azt, hogy melyik területen mit lehet építkezni, vagy milyen jó lenne, ha ezek lennének. A rendelet viszont ennek a megkövesített része lesz. Tehát tulajdonképpen pontokba foglalja azt, hogy mik a helyi védett épületek, és pontosan megmondja az, hogy melyik területen – nem ajánlani fog, hanem azt, hogy hogyan lehet építeni. Tehát nem azt mondja, hogy 4 emeletes házat lehet, hanem cseréptetős házat lehet építeni – magyarázta Takács Eszter, a PRO-ARCH Építész Stúdió építésze.

A lakosság részéről jobbnál jobb ajánlások érkeztek eddig – tette hozzá Takács Eszter.

Az arculati kézikönyv egy új eszköz hazánkban, melynek célja, hogy segítse a városok arculatának alakulását a jövőben, szerkezetét tekintve pedig összefoglalja a meglévő örökségeket – emelte ki Szendrei Zsolt.

– A célja valahol az, hogy egyrészt kicsit akár az építtetők, akár az építészek, akár a város iránt érdeklődők számára közelebb hozza a meglévő – akár szabályzási elemek, akár örökségvédelmi védett épületekről szóló rövid leírásokkal az egész várost. Illetve még talán egy fontos dolgának azt gondolom, hogy szemléletformáló szerepe van – fejtette ki a HÉTFA Elemző Központ építésze.

A szakemberek továbbra is várják a kézikönyv készítésével kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat egészen október 15-ig.


Tovább az archívumra