Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Dankó Pista emlékverseny

Dankó Pista emlékverseny

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén is megrendezték a Dankó Pista emlékversenyt. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy életben tartsák, és új lendületet adjanak a cigányzene hagyományának és az élő zenének. Az amatőr indulók ezúttal sem csak a leghíresebb cigányprímás nótáiból, hanem Cserháti Zsuzsa és Madarász Katalin dalaiból is ízelítőt adtak tudásukról.

Többnyire amatőr, kevésbé képzett előadók indulnak a Dankó Pista emlékversenyen, a célját mégis eléri, hiszen a legfontosabb, hogy életben maradjon a műfaj – mondja Lakatos Zsolt szervező, aki hozzá tette, már ezzel is sokat tesznek a cigányzene népszerűsítéséhez.

– A vendéglátóegységekből sajnos az élő zenei előadók szinte eltűntek. Most már az információim szerint az is tudható, hogy azon vendéglátóegységeknek, akik elő zenei alkalmazottakat alkalmaznak, azok állami támogatásban is részesülnek és mi ezzel a megemlékezéssel ehhez is hozzá szeretnénk járulni – fogalmazott Lakatos Zsolt

Négy kategóriában tucatnyian indultak a versenyen, ahol nem mindig csak a minőséget kell értékelni, hiszen van, aki még csak a zenei pálya legelején van, és olyanok is akadnak, akik nem ebből akarnak majd megélni, de mindenképpen meghatározó impulzusokat szerezhetnek azzal, hogy kiállnak a közönség elé- mondja a zsűri elnöke.

– Ha valamitől nagyon jó ez, ettől nagyon jó, hogy nem műanyag a dolog, élő és lelkesedés van. A másik dolog az, hogy sokszor az ember életében vannak meghatározó pillanatok és ezek a mai gyerekek is, akik itt vannak, tehetségek, soha nem lehet tudni, hogy 20-30 év múlva hogy fog nekik ez eszükbe jutni. Hogy akkor, amikor ott álltam és azt mondta, ne hadonásszak a kezemmel és próbáljak a közönségre rá nézni, milyen motivációt indít el benne, milyen tehetség bontakozik ki belőle – vélekedett Dr. Komáromi István zsűrielnök.

A kápolnai Roma-Magyar Egyesület is képviseltette magát az emlékversenyen. A településen szintén nagy hagyománya van a muzsikálásnak, amit a szervezet is igyekszik életben tartani és tovább vinni.

– A kilencven százalék azok magyar cigányzenészek, hegedű, bőgő, brácsa, cimbalom stb. és nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ez a hagyomány tovább éljen. Tehát vannak 5-6-7-évesek, akik most kezdtek el hegedülni, cimbalmozni a faluban, hogy ne haljon ki a cigányzene – fejtette ki Bánrévi Mariann, a Kápolnai Roma-Magyar Egyesület elnökhelyettese.

A versenyt felnőtt énekes kategóriában Báder Róza nyerte meg, míg a gyerekek közül Báder Szabina és Pötös Tímea bizonyult a legjobbnak.


Tovább az archívumra