Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új ifjúsági ház jöhet létre Gyöngyösön

Új ifjúsági ház jöhet létre Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyebek mellett egy ifjúsági ház létrehozására is lehetőséget adó európai uniós pályázaton való részvételről döntött novemberi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület, amely az önkormányzat drogprevenciós stratégiáját is elfogadta.

Novemberi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület tagjai döntöttek arról, hogy indulnak az Emberi Erőforrás Operatív Program pályázati kiírásán egészségmegőrzési, illetve prevenciós feladatok megvalósítására. Az elnyerhető támogatási összeg ötven és százmillió forint között lehet, a projekthez az önkormányzatnak ingatlant kell biztosítania, amely közösségi térként is működhet.

Az előterjesztés a Nádor u. 10. szám alatti Bíró-kúriát nevesítette a célra, és ezt szorgalmazta Gyöngyös Városi Diáktanács is, amelynek mintegy ötven tagja jelent meg a városházán. A testület végül – a műemlék ingatlan felújításának várhatóan magas költségei miatt – úgy döntött, vállalja a pályázat benyújtását és ingatlan biztosítását, azonban az elfogadott határozat nem nevez meg konkrét épületet. Decemberben és januárban újra tárgyal majd a témáról a grémium, amely a felújítás költségeinek ismeretében dönt majd a Nádor utcai helyszín átadásáról.

A grémium elfogadta az önkormányzat drogprevenciós stratégiáját, amely második olvasatban került a képviselők elé. Először szeptemberben tárgyalt róla a testület, a mostani, átdolgozott dokumentumba az akkori javaslatok is beépültek. A stratégia a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve valósult meg, a célja pedig, hogy hatékony válaszokat fogalmazzon meg a szerhasználat kihívásaira.

A képviselő-testület meghosszabbította ellátási szerződését a Mátrafüreden tíz fő befogadására alkalmas idősotthont és egy ugyancsak tízfős gyöngyös bentlakásos szociális intézményt működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Az önkormányzat 2018-ban mintegy öt és félmillió forinttal támogatja a két gyöngyösi intézményt üzemeltető szervezetet.

Az önkormányzat korábban igényt jelentett be az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felé a volt tüdőgondozó épületének ingyenes tulajdonba vételére. Az ÁEEK válaszlevelében az ingyenes vagyonkezelésbe adást javasolta, amit a képviselő-testület mostani ülésén elfogadott, és úgy döntött: kezdeményezni fogja a vagyonkezelésbe vételt az állami szervezetnél.


Tovább az archívumra