Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nagyvilági esszék

Nagyvilági esszék

Bozók Ferenc költővel és piarista szerzetessel a „Nagyvilági esszék” című, legújabb munkája alkalmából Lisztóczky László irodalomtörténész beszélgetett. A beszélgetésnek ezúttal is a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár adott otthont.

Kettejük ismeretsége nagy múltra tekint vissza, hiszen Lisztóczky László a könyv írójának előbb tanára, majd mentora lett. Kezdetben ez az irodalmi művészetnek inkább a lírai ágára korlátozódott, a mostani beszélgetésnek a tárgya azonban egy prózai mű volt, amely a „Nagyvilági esszék” címet viseli.

– Itt születtünk Gyöngyös közelében, tehát földik vagyunk, és tanítottam is 4 éven keresztül az egri főiskolán, ekkor ismerkedtünk meg, Ferinek ekkor már kialakult az irodalmi érdeklődése, és nagyon jó verseket írt – mesélte Lisztóczky László.

Bozók Ferencet arról is kérdeztük, hogy költőként mit jelentett az irodalom területén egy számára ismeretlen műfajban, az esszéírásban kipróbálnia magát. Kiderült: az esszéírás jelentheti akár az első lépcsőfokot is a nagyobb próza, a regények vagy a drámák világa felé.

Bár a mű – esszéről lévén szó – tudományos jellegű, mégsem csupán a szigorúan vett szakmának szól a könyv tartalma, Bozók Ferencnek az is célja volt, hogy a mű eljusson a tankönyveket forgató diákokhoz is, akik ezáltal talán egy alternatív látásmódra is szert tesznek a könyv olvasása során.

– Igazából arra törekszik ez a könyv, hogy ne csak a szakmának, hanem a könyveket forgató diákoknak is eljussanak ezek az esszék. Ma már nagyon nehéz megtalálni a diákokat, de azért törekszem rá – mondta az alkotó.

A Nagyvilági esszéknek a jelentősége, ahogy azt a neve is jelzi, elsősorban abból adódik, hogy nem csupán a hazai irodalomtörténetre tekint vissza, hanem egy teljes világirodalmi kitekintést tesz a könyvben, amely a stílus tekintetében sokszor a legnagyobb esszéíróinkra, Babits Mihályra és Szerb Antalra emlékeztetett.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - USA
10:03
Reklám
10:06
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
10:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság