Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A gyöngyösi NORDA-konferencián a területfejlesztésért az elmúlt 10 évben felelős miniszterek elemezték tevékenységük eredményeit

A gyöngyösi NORDA-konferencián a területfejlesztésért az elmúlt 10 évben felelős miniszterek elemezték tevékenységük eredményeit

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megjelent politikusok szerint a fejlesztési források elosztásában komoly szerepe van a politikai lobbinak, de ez a jelenség Európában másutt is megfigyelhető.

Ma szinte elölről kellene kezdeni a vidékfejlesztést a vasútvonal-bezárások és a vidék elsorvadása korában – véli Torgyán József egykori vidékfejlesztési miniszter. A politikus szerint régóta gyenge a vidéken élők érdekérvényesítő képessége, ezért az ország még mindig túlságosan főváros-központú a fejlesztési pénzek elosztását tekintve.

Az MSZP-s Baráth Etele szerint ellenben jól hasznosulnak a fejlesztési pénzek, csak az emberek nem érzik eléggé magukénak a megvalósult projekteket. A sokat emlegetett jelenség, hogy a fejlesztési források elosztásában komoly szerepe van a politikai lobbinak, meglátása szerint Európában is épp ugyanígy megfigyelhető.

Magyarországon gyakori az improvizáció a döntések meghozatalánál, de erőteljes a helyi érdek beleszólási lehetősége is a tényleges megvalósításba. Az unióban a politikai vezetők ellenben sokkal inkább támaszkodnak a szakmai véleményekre, mint nálunk – tette hozzá az egykori miniszter.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-12-04 )

Tovább az archívumra