Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bene búcsú – háromszáz éves hagyomány

Bene búcsú – háromszáz éves hagyomány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén megtartották a több mint háromszáz éves múltra visszatekintő Benei búcsút Mátrafüreden. Az 1713-as pestisjárvány után az életben maradottak hálaadásból rendezték meg először, majd a Bene Egylet a rendszerváltást követően elevenítette fel a hagyományt. Azóta minden évben szabadtéri szentmisét tartanak a Szent János templomnál.

Szabadtéri szentmisét tartottak Mátrafüreden a Benei Búcsú alkalmából. A több mint háromszáz éves hagyomány az 1713-as, Gyöngyöst is megtizedelő pestis idejére nyúlik vissza, amikor is a járvány túlélői köszönetképpen zarándokoltak fel az akkori Bene területére.

– Akik életben maradtak, hozzátartozók, vagy akár betegek, ide feljártak rendszerességgel Gyöngyösről és környékéről gyakorlatilag hálaadásképpen erre a helyszínre, ahol most a Szent János kápolna, vagyis templom áll – ismertette Sánta Ferencné, a Bene Egylet Kulturális Hagyományőrző Egyesület kulturális felelőse.

A több száz éves hagyomány a múlt században megkopott, majd a rendszerváltást követően a Bene Egylet elevenítette fel, azóta kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát a búcsú.

– A Bene Egylet Kulturális Hagyományőrző Egyesületünk Mátrafüreden Pálosvörösmarti út 2-ben működik, 28 éve felkarolta tulajdonképpen ezt a hagyományt és a felsővárosi plébániával karöltve rendezik, rendezzük évente – tette hozzá Sánta Ferencné.

A Szent János templom mellett szabadtéren megtartott szentmisét Juhász Ferenc felsővárosi kanonok plébános több száz hívő jelenlétében mutatta be, ezt megelőzően pedig a szombati napon világi rendezvényekkel várták Mátrafüredre az érdeklődőket.


Tovább az archívumra