Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Portugál az utóbbi évek egyik leggyakrabban színre vitt kortárs magyar darabja

A Portugál az utóbbi évek egyik leggyakrabban színre vitt kortárs magyar darabja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

1998 és 2005 között nem kevesebb mint 13 színház tűzte műsorra Egressy Zoltán darabját. A Miskolci Nemzeti Színház 2003 óta folyamatosan játssza, sikerét jelzi, hogy már három év után túl voltak a 100. előadáson. A mindig teltházzal futó darab gyöngyösi bemutatója már a 143. volt a sorban.

Kis magyar valóság a 21. század elején. A helyszín egy kis kocsma Irgácson, ahol a magyar falu jellemző figurái elevenednek meg. Egressy Zoltán színműve néhány év alatt kultuszdarabbá vált. Az, hogy Miskolcon jóval túl vannak a 100. előadáson, az, hogy a Portugálra szóló jegy érvényes fizetőeszköznek számít a városban mindennél többet mond a darab sikeréről.

Egy nap pesti fiatalember érkezik a kocsmába; pihenni jött pár napra, mielőtt elutazna Portugáliába. Masnival, a kocsmáros lányával induló románca azonban eleve kudarcra ítéltetett. Az álmok sorsa ezen a helyen, hogy beteljesületlenek maradjanak. A mulattató dialógusok pedig nagyon is mély emberi érzéseket lepleznek.

A Portugál persze több mint egyszerűen egy tragikomédia. A Portugál helyzetkép, az elvágyódás műve, melyre a portugáloknak külön szavuk van: saudade. Ugyanakkor a tehetetlenség és a belenyugvás darabja is ez, ahol a hősök nem mennek – csak jönnek, nem tudnak – csak gondolnak és nem tesznek – csak várnak. Mint a Való Világban. Gyöngyösön is, 143-adszor.

Borbándi Erik


Tovább az archívumra