Vendéglátós mestereknek és helyi termelőknek szervezett közös szakmai programot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A program célja elsősorban a vendéglátásban dolgozók kapcsolati tőkéjének bővítése volt. Az eseményen tartotta alakuló ülését a Vendéglátós Mesterek Klubja, melynek tagjai a szakmával kapcsolatos fejlesztéseken fognak dolgozni.
A vendéglátóiparban dolgozó, illetve az üzletággal valamilyen formában kapcsolatban lévő szakembereket hívta meg legutóbbi egri rendezvényére a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A szakmai találkozót szervezők két fontos célt fogalmaztak meg.
– Egyrészt a vendéglátóiparban működő hatósági kapcsolatok kérdésére. Lesz itt előadás arról, hogy milyen szabályokat és hogyan kell betartani annak érdekében, hogy egy jól működő vállalkozásunk legyen hatósági szemmel is. A másik pedig az, hogy a vendéglátóipari vállalkozások találkozhassanak a megyében, vagy a megye környezetében működő helyi termelőkkel azért, hogy megismerhessék ezeket az ízeket, ízvilágokat, meg lehetőségeket, amiket ők biztosítanak – mondta el File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési igazgatója.
Az eseményen megjelent kézműves mesterek kóstolóval várták kollégáikat, valamint lehetőségük nyílt a kapcsolatrendszerük bővítésére is.
– A Mátrában több szállodába szállítok, tehát én a falusi vendéglátással foglalkozom. Úgy szeretem, ha ez fele-fele arányban van. Tehát hogy szállítok is, meg odajöjjön a vendég – magyarázta Sánta Judit.
A kézműves termékek között igazi kuriózumokkal is megismerkedhettek a részt vevők. Ilyen volt például egy abádszalóki csokoládékészítő sulyommal töltött édessége.
– Európa szerte vörös könyves, vagyis védett növényről van szó, de nálunk Magyarországon nagyon jól érzi magát. Mi ennek a növénynek a termését gyűjtjük be még zöld állapotában, tisztítjuk, daráljuk és egy eljárás után szörpöt főzünk belőle, tehát gyakorlatilag így tesszük alkalmassá arra, hogy ezt követően bonbonok, illetve csokoládék ízesítő anyagaként fel tudjuk használni – említette Szabó István.
Az eseményen megalakult a Vendéglátós Mesterek Klubja. A cukrászokból, szakácsokból, pincérekből, vendéglátó ipari egység üzemeltetőkből és oktatókból álló tagok tapasztalataikat felhasználva közösen igyekeznek fejleszteni ezt a szakmát.
– Fel kell mérnünk azt, hogy jelen pillanatban milyen súlyos a helyzet a munkavállalás, illetve a munkaadás területén. Van-e elég munkavállaló, hogyan tudjuk ezt az űrt betölteni, a tanulóképzés, hogy térjünk vissza ahhoz a nagyon régi sémához, hogy a mester tanítsa ki a tanítványát – vélekedett Nagy Zoltán Nagy Zoltán a klub vezetője.
A klub célja az is, hogy az iskolák naprakész és hasznos tudást biztosítsanak a vendéglátást tanuló fiataloknak, valamint az, hogy Magyarországon is versenyképes keresetet tudjanak biztosítani azoknak, akik ezen a területen képzelik el a jövőjüket.