Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az értékek ünnepe

Az értékek ünnepe

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szent István király napja, az egyik legrégebbi magyar ünnep, a keresztény államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Augusztus 20-án, minden évben Jászárokszálláson is ünnepséget szerveznek, melynek legfontosabb szegmense a Szentháromság templomban megtartott szentmise és kenyérszentelés. Kiss Csaba esperes, beszédében azt hangsúlyozta, hogy amikor Szent Istvánt ünnepeljük, az értékeket is ünnepeljük.

„Alkotmányunk tisztelt ünnepére Szent István királyunk dicső szellemében, emlékezzünk, de semmit ne feledjünk. Hitben és reményben tovább kell, hogy éljünk.” – Antóni Sándor sorainak tükrében rendezték meg az Államalapítás és Szent István ünnepét Jászárokszálláson, a Szentháromság Templomban.

Ahogy az ember gyűjti az éveket, és egyre nagyobb távlatot lát át, egyre inkább értékeli azokat az alapokat, amikre az életét építette. Ez az alap pedig a jó példa – hangsúlyozta Kiss Csaba esperes.

– Amikor Szent István királyt megünnepeljük, akkor ezt a jó példát ünnepeljük meg. Itt a templomban katolikusként, keresztényként értékeljük azt, hogy neki köszönjük egyházunkat, neki köszönjük a hitünket. És itt nem csak arról van szó, hogy gondoskodott arról, hogy ennek az egyháznak jövője legyen, szervezete legyen, hanem arról, hogy egy olyan nemzeti egyházat tudott megalkotni, amely életképessé vált – fogalmazott a plébános.

A plébános egy jó tanáccsal is ellátta a jelenlévőket: mindenki gondolkozzon el azon, hogy ki-mit tesz a hitért. Meggyőződésből vagy elvárásból tesszük.

A szentmisét és himnuszt követően, Csomor János, nyugalmazott iskolaigazgató mondott ünnepi beszédet.

– Egy megingathatatlan értékrend, ami Szent Istváné volt, ami alapját képezte a döntéseinek és az, hogy e szerint az értékek szerint élt is. Tehát ő valóban nemcsak hirdette az értékrendet, hanem vallotta és a napjait e szerint tette. Így volt ő hiteles és ezért volt elismert a keresztény emberek számára – húzta alá.

A kenyérszentelés után, a város vezetője, Gergely Zoltán, valamint Csomor János felszelte a nemzetiszínű szalaggal átkötött kenyeret.

Végül a Harmónia Kamara Kórus műsorát hallgathatták meg a jelenlévők.


Tovább az archívumra