Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Háromszor emelkedett egy héten belül az üzemanyagok ára

Háromszor emelkedett egy héten belül az üzemanyagok ára

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2010-től nőtt a benzint és a gázolajat terhelő jövedékiadó mértéke is. A rekord ár nehéz helyzet elé állít minden közlekedőt, különösen a fuvarozó cégeket érinti érzékenyen a változás.

Az már nem is kérdés, emelkednek-e a fuvarozói díjak idén. A cégek kénytelenek a megrendelőkre hárítani növekvő költségeiket, hisz a fuvardíjak csaknem 40%-át a gázolaj adja. Ez az emelés rövid időn belül a fogyasztói árakban is megjelenik – mondja a Nemzeti Fuvatozók Ipartestületének főtitkára.

Kormányzati segítség nélkül szinte ellehetetlenül a szakma – mondja

Úgy véli, nem jó árfolyamon számolták az adóemelést. Az ő számításai szerint ez a tétel most 8 forinttal kevesebb lehetne. De más megoldási javaslattal is éltek egy novemberi levelükben, amit a pénzügyminiszternek el is juttattak.

Az adácsi székhelyű Soha transz jelenleg még 70 járművel szállít. A cég ügyvezetője azt mondja, a tavalyi év sem volt könnyű, idén azonban már elkerülhetetlen a leépítés, a lízigelt autókat szinte biztosan vissza kell adni. Az ügyvezető is kormányzati segítséget sürget.

A fuvarozócégek vezetői úgy vélik, egyáltalán nem törvényszerű, hogy a költségvetés jól jár az adóemeléssel, hisz a tranzit kamionok nem fognak itt tankolni, és nemzetközi összehasonlításban romlani fog a hazai fuvarozócégek versenyképessége – így csökken az adóbevétel is.

Csak tavaly több mint 2000 szállítmányozó cég ment tönkre hazánkban és ez a szám idén még tovább nőhet.

Pálinkás Ildikó


Az Aktuális napi hírei (2010-01-06 )

Tovább az archívumra