A megszokottól egy hónappal korábban kezdődött el idén a szüreti időszak, így a mustgáz mérgezés megelőzésére is oda kell már figyelni. A szakemberek hagyományos és új módszereket is bevetnek annak érdekében, hogy megelőzzék a színtelen, szagtalan gáz által okozott baleseteket.
Néhány tartályban már készül az újbor ebben farkasmályi pincében. A borászok több módszert is bevetnek annak érdekében, hogy megelőzzék munka közben a mustgáz mérgezésből adódó baleseteket.
– Az első az egy nagyon jó régi bevált módszer, a gyertyás módszer, viszont ez nem teljesen megbízató, ugyanis a gyertya lángja sokkal több mustgázt elbír, mint az emberi szervezet. Az 14 százalékos mustgáznál még világít, míg az emberi szervezetnél 9 százaléknál már fulladást okoz, vagy rosszullétet. Emellett a pincében vannak szellőző berendezések, amik folyamatosan cserélik a pincében a levegőt – magyarázta Lajszner Fanni borász.
A borászat a hagyományos technikák mellett idén egy új módszerrel is kísérletezik.
– Egy nagy tartálynak van egy olyan csonkja, amire rá tudtunk egy csővezetéket szerelni, a tartály teljesen le van zárva és a mustgáz csak ezen az egy kijáraton tud elillanni. Ez ki van vezetve a pince elé. Ez eddig idén nagyon jól bevált, úgyhogy ezt majd jövőre is fogjuk majd alkalmazni – tette hozzá a Dudás Ferenc Családi Pince borásza.
Könnyen előfordulhat, hogy valaki mustgázmérgezés miatt eszméletét vesztett ember mentése közben maga is áldozattá válik.
– A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak légzésvédelemmel lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és hívja a tűzoltók segítségét – hangsúlyozta Nagy Csaba katasztrófavédelmi szóvivő.
A színtelen, szagtalan mustgáz zárt térben a padló szintjétől tölti fel a helyiséget és kiszorítja belőle az oxigént. Ezért a mérgezés hatékony megelőzése érdekében a jelzőkészülékeket a talajhoz közel érdemes elhelyezni.