Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Négylábú tanító

Négylábú tanító

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Állatasszisztált oktatáson vehettek részt a School For U magántanulói csoport és a Mátrafüredi Óvoda nagycsoportosai. A foglalkozás keretein belül a gyerekek nem csak játékos körülmények között gyakorolhatták a korábban elsajátított ismereteket, hanem új és hasznos információkkal gazdagodhattak a felelősségteljes állattartással, valamint a kutyák helyes motivációval történő tanításával kapcsolatban.

Játékokkal teli kosarával a szájában érkezett meg Bársony, a terápiás kutya a mátrafüredi School For U magántanulói csoport tagjaihoz. Az iskolában minden alkalmat megragadnak, hogy új élményekhez juttassák tanulóikat. Az iskola vezetője szerint ugyanis a hosszútávon alkalmazható tudás megszerzésének egyik alapja az, ha tapasztalati úton tanulhatnak a gyerekek.

– Mindenképpen szeretnénk valamilyen állatos foglalkozást tartani, neki van egy komplett 10 hetes ovis-iskolás programja. Ő jár egyébként is óvodákba és iskolákba ilyen foglalkozásokat tartani. Most meghívtuk a nagycsoportos ovisokat is, reméljük, hogy kedvet kapnak ők is és egy komplett programot le tud majd az óvodában is folytatni – mondta el Novák Edit, a School For U vezetője.

Rózsa Linda terápiás kutyafelvezető és a 10 éves Bársony Mátrafüreden úgynevezett állatasszisztált oktatást tartott és fog tartani a következő 9 hét folyamán a gyerekeknek. Ilyenkor a kutya főként motivációs céllal van jelen a tanórán. Rózsa Linda elmondta, gyakran előfordul, hogy egy gyerek ilyen foglalkozáson győzi le a kutyáktól való félelmét.

– Abban az esetben, ha van 1-2, vagy akár sok olyan gyerek, aki nem szeretne a foglalkozáson részt venni azért, mert tart a kutyáktól, azt szoktuk nekik javasolni, hogy jó messziről, vagy amit úgy gondolnak, hogy biztonságos távolság, onnan figyeljék a foglalkozást és bármikor, amikor úgy érzik, hogy szeretnének bekapcsolódni, akkor jöjjenek közelebb. Ez átlagosan 5 perc szokott lenni – jegyezte meg.

Az állatasszisztált oktatás során a gyerekek azt is megtanulhatják, hogy hogyan közelítsenek helyesen egy kutyához, valamint hogy mit árul el a testbeszédük. A játékos módszer alkalmas a korábbi tanórák során elsajátított tudás, például szorzótábla, összeadás, kivonás és olvasás gyakorlására is.


Tovább az archívumra