Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közös a történelmünk

Közös a történelmünk

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Keresztény és zsidó vallású magyarok együttélése a Kárpát-medencében – ezzel a címmel tartott előadást Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke a Kolping-házban. Az előadás legfőbb mondanivalója az volt, hogy nem zsidók és magyarok, hanem eltérő vallású és kultúrájú magyar emberek közös történelme az, amit mindannyian magunkénak érezhetünk.

Weisz Péter előadása egészen a honfoglalás előtti történelem idejéig nyúlik vissza, hiszen már a Kazár Birodalom területén élő lakosság jelentős része is zsidó vallású volt. Az előadás, mely leginkább egy rendhagyó történelemórára hasonlított, a magyar zsidóság helyzetét foglalta össze Szent István uralkodásától egészen napjainkig.

– Én szeretek azokról beszélni, akik zsidó származású magyarokként alkottak nagyot. De beszélni fogok azokról a nagy magyar uralkodókról is, akik pozitívan viszonyultak a zsidókhoz. Meggyőződésem, hogy a harmadik évezred kapujában nem lehet tabutémaként kezelni a zsidók kérdését – fogalmazott Weisz Péter.

Weisz Péter kiemelte, hogy Magyarországon az esetleges előítéletesség elsősorban a zsidósággal kapcsolatos ismeretek hiányából adódik. Szerinte a történelmet vizsgálva elválaszthatatlan egymástól a közös múlt, és ha érdeklődve fordulunk egymás kultúrája felé, akkor a jövőnk is szép lehet.

– Előadásommal azt szeretném bizonyítani, hogy van közös történelmünk és múltunk. És ha együtt dolgozunk tovább, akkor gyermekeinknek és unokáinknak van közös jövője is. Ez az én üzenetem – hangsúlyozta.

Weisz Péter úgy gondolja, hogy a 21. században nem lehet tabuként kezelni ezt a témát, így a jövőben is azon fog dolgozni, hogy sorsközösség alakuljon ki zsidó és nem zsidó származású magyarok között.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság