Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érzelmi intelligencia

Érzelmi intelligencia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Boldogság, öröm, félelem, fájdalom, gyász – fontos, hogy felnőttként merjük kifejezni az érzelmeinket és hitelesek legyünk egy helyzetben. Ezért már gyermekkorban érdemes elkezdeni az érzelmi intelligencia fejlesztését. Kádár Annamária, gyermekpszichológus a gyöngyösi campuson tartott erről előadást. Azt mondja, ma már sokkal tudatosabbak a szülők ebben a kérdésben.

A belső harmóniát csak akkor érhetjük el, ha jártasak vagyunk az érzelmek és a kapcsolatok világában, képesek vagyunk konfliktusokat kezelni, együttműködni. Vagyis, ha fejlett az érzelmi intelligenciánk – mondta Dr. Kádár Annamária, a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson tartott előadásában.

– Azt gondolom, hogy nem csak a kutatások mutatnak arra rá, hogy az életben való beválásnak egy nagyon-nagyon fontos faktora az, hogy egyáltalán hogyan tudok beilleszkedni a környezetembe, hogyan tudok kapcsolatokat teremteni, hogyan tudok konfliktusokat menedzselni, milyen a rugalmas alkalmazkodó képességem. Hogy ha ez ugye felismerjük, akkor szülőként, pedagógusként nagyon sok mindent tehetünk, nem csak saját magunkért, hanem azért is, hogy a gyerekünknek minél korábban el kezdjük fejleszteni az érzelmi intelligenciáját – magyarázta.

Amennyiben nincs rendben a saját érzelmi intelligenciánk, addig nem érdemes a gyermeknél ilyen jellegű fejlesztésekben gondolkodni – emelte ki a pszichológus.

A szakember előadásában arra is kitért, hogy hogyan lehet fejleszteni a gyermeket, és milyen célzott gyakorlatai vannak.

– Az egyik az biztos, hogy felnőttként merem kifejezni az érzelmi állapotaimat, és ez a teljes érzelmi skálát érinti – nem csak a boldogságomat, és örömömet, hanem a félelmemet, fájdalmamat, szomorúságomat, gyászomat, dühömet. De érzelmileg hiteles legyek egy helyzetben, plusz ez által validáljam egy gyermek érzelmi állapotait is. Például, hogy ha mondjuk fél, vagy fáj valami, akkor ne kezdjem el bagatellizálni, és azt mondani, hogy nem fáj, és katona leszel, elmúlik – sorolta.

Fontos, hogy nem szabad elhessegetni a gyermek életéből ezeket az érzéseket, hagyni kell, hogy megélhesse az ambivalens érzéseket – hangsúlyozta Kádár Annamária, hozzátette: azt tapasztalja, hogy ma már sokkal tudatosabbak a szülők ilyen téren.


Tovább az archívumra