Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Almásy emlékezete

Almásy emlékezete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Műsorral és koszorúzással emlékeztek meg Almásy Pálról, a Gyöngyös Fő terén kihelyezett emléktáblájánál. Az esemény szónoka hangsúlyozta, fontos, hogy tápláljuk a hagyományokat, büszkén emlékezzünk elődeinkre és őrizzük a város történelmi büszkeségeinek emlékét.

A Gyöngyösi születésű politikusra emlékeztek a Fő téri emléktáblánál. 1860-as évek magyarországi függetlenségi szervezkedések egyik vezetőjének emlékére az Aba Sámuel Hagyományőrző Dalkör egy ’48-as dalt énekelt közösen.

Ezt követően Almásy Pál életét és fontosabb tetteit Kámán Árpád elevenítette fel.

– 1849-ben a képviselőház elnöke lett. Ő lesz a függetlenségi nyilatkozat egyik kidolgozója. Ő az aki levezeti a debreceni nagytemplomban a függetlenségi nyilatkozattal kapcsolatos tervezetet, amelyben kimondják az ország függetlenségét, trónfosztását. Élete során ezt követően kétszer is elszenvedi azt, hogy halálra ítéljék, szerencséjére azonban egyszer sem hajtották végre az ítéletet – elevenítette fel.

A szervezők számára fontos a hagyományőrzés és megemlékezés. Az emléktábla kezdetben a Mezőgazdasági Középiskolában volt, később a Mátra Erdészeti Középiskolába került és ennek mintájára készült el a Fő téren kihelyezett emléktábla.

– Még egy megemlékező helyünk van ez Budapesten a Kerepesi temető, ahová egyrészt a Mezőgazdasági Középiskolával és a másik iskolámmal, az Erdészeti Középiskolával jártunk rendszeresen sírt gondozni illetve megemlékezni – mondta el Kámán Árpád.

A megemlékezés végén koszorút helyezett el Almásy Pál emléktáblájánál Gyöngyös Város Önkormányzata, a Bene Egylet, a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület és az Aba Sámuel Hagyományőrző Dalkör.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:01
Palóc ízek Gyöngyöspatán - dokumentumfilm
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Nemzeti Regatta 2019.
16:06
Tisztán Gyöngyösön – beszélgetések függőségekről 2. rész
16:32
Reklám
16:35
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:23
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. - Nyitógála - Olaszország
19:07
Reklám
19:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság