Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bioetika és orvostudomány

Bioetika és orvostudomány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szervátültetésről, génmódosításról, eutanáziáról és az életvédelemről tartott előadást Dr. Rojkovich Bernadette a Magyar Bioetikai Társaság elnöke az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán az Akadémiai Esték programsorozat keretein belül. Az előadáson szó esett az orvosi beavatkozások kockázatáról, a gyermekhez való jogról, a génszerkesztés és az életvégi döntések kérdéseiről.

Fontos bioetikai kérdésekről, így például a halálhoz való erkölcsi viszonyról vagy a megváltoztatható sors hatásairól tartott előadást Dr. Rojkovich Bernadette a Gyöngyösi Campuson. Kiemelte, hogy a bioetika az orvosetikából nőtte ki magát, de szoros kapcsolata van több tudománnyal is.

Szó esett az abortusz és a génszerkesztés morális kérdéseiről. Az előadó hangsúlyozta: az orvostudomány fejlődése előtt a természeti törvények, jó útmutatást adtak, mert eldöntötték és megoldották helyettünk ezeket a kérdéseket. Most, hogy a technológia egyre inkább lehetővé teszi, hogy dönthetünk másként és befolyásolhatjuk ezzel a sorsunkat, ez egyre több erkölcsi kérdést és dilemmát vet fel. A Bioetikai Társaság ezen kérdések mellett különös figyelmet szentel az élet tiszteletére és védelmére.

Az észak-európiai országokban általánosságban megfigyelhető, hogy fontosabbnak tartják a betegek önrendelkezési elvét és jogát mint Magyarországon – zárta szavait az előadó.


Tovább az archívumra