Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tiltakoznak

Tiltakoznak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Jobbik a közétkeztetésbe használná fel az el nem adott szőlőket – hangzott el a Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatón. A párt is elfogadhatatlannak tartja a döntést, miszerint a termelőknek támogatás fejében le lehetett vágniuk zöld állapotban lévő szőlőfürtjeiket, mivel a borpiaci helyzet miatt nehezen tudnák értékesíteni azokat.

Nagy bajban vannak a szőlő- és bortermelők Magyarországon. A több mint 1400 kis- és középgazdaságot érintő zöldszüret olyan felháborodást keltett a termelők körében, hogy a Jobbik képviselői úgy döntöttek, országjárásba kezdenek a képen látható gyászszalagos tőkével a hazai borvidékeken. Bíró László és Farkas Péter Barnabás borsodi jobbikos képviselők beszámoltak a tokaji és bükkaljai helyzetről.

– Az utolsó végóráit éli gyakorlatilag a tokaji hegyvidék, illetve a tokaji borvidék, a Tokaj hegyaljai borvidék. A gazdálkodók nem látnak kiutat, rengeteg olyan levél jött be az elmúlt időszakban, mint ahogy azt már a sajtótájékoztatón is elmondtam, nem fogják átvenni tőlük, semmilyen áron gyakorlatilag ezt a szőlőmennyiséget a hozamkorlátozásnak köszönhetően pedig a zöldszüret az önköltségnek nagyjából a felét fogja tudni csak fedezni – sorolta Bíró László.

A döntést azzal magyarázza a kormány, hogy a francia és olasz borokból túltermelés jelentkezett, ami által a piaci egyensúly az Európai Unión belül is felborulhat – mondta el a sajtótájékoztatón Farkas Péter Barnabás. Kiemelte: nem a zöldszürettel kellene befolyásolni a piacot.

– A zöldszüret az nem megoldás, az erre nyújtott támogatásnak pedig lehetne egy jobb formája is, hogy ha közétkeztetésbe sikerülne beforgatni azt a magyar szőlőt és így gyakorlatilag kettős sikert érnének el, mert egyrészt nem aláznák meg a gazdálkodókat azzal, hogy tőke alá metsszék zöld, éretlen formájában a szőlőt, másrészt pedig a közjó javára lehetne fordítani a termést és ez által mindenképpen tudnának nyerni – vélekedett.

Tíz év alatt felére csökkent a felvásárlási ár, közben a termeléssel járó egyéb költségek nőttek. Sok helyi bortermelő a mai napig ebből él meg – tudtuk meg Faragó Tamás gyöngyösi önkormányzati képviselőtől.

– Mi szeretnénk kiállni és ki is fogunk állni a szőlőtermelők mellett. Különböző javaslataink vannak a költségvetésben is és a megoldási részben is. Én azt gondolom, hogy ezt a problémát már régen látni kellett volna, én a tavalyi és tavaly előtti évben is jeleztem ezt a megyei közgyűlésben, hogy egyre aggasztóbb ez a felvásárlási ár – emlékeztetett.

A képviselők egybehangzóan azt javasolják: a szőlőtermést ne semmisítsék meg, hanem a közétkeztetésben való felhasználással próbálják meg megmenteni. Ezzel a lépéssel akár friss, vagy feldolgozott állapotban fogyaszthatják a magyar szőlőt a különböző intézményekben.


Tovább az archívumra