Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyelőre sok a kérdőjel az úgynevezett digitális átállással kapcsolatban a műsorszolgáltatóknál

Egyelőre sok a kérdőjel az úgynevezett digitális átállással kapcsolatban a műsorszolgáltatóknál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pedig 2011 végére megszűnik az analóg sugárzás, és hivatalosan beköszönt a műsorszórás digitális korszaka. Az érintett 800 ezer háztartás legtöbbjében sem tudják még, mit kell tenniük.

Egyelőre még így sugározzuk a Gyöngyösi Televízió adását: Önök tető-, vagy szobaantennával, illetve kábelszolgáltatón keresztül nézhetnek bennünket. 2011. december 31.-el azonban eljön az úgynevezett digitális átállás ideje, amikor a tervek szerint végleg lekapcsolják az évtizedek óta megszokott földfelszíni adókat, a váltás után pedig csak egy kiegészítő eszközzel lehet majd nézni az új adásokat. A nagy országos csatornák mellett 44 helyi műsorszórót is érint az átállás.

A digitális átállás támogatására az ORTT műsorszolgáltatási alapjában összegyűlt mintegy kétmilliárd forint felhasználásáról és az elosztás módjáról ugyanakkor még nincs döntés.

Nemcsak a szolgáltatók vannak tele kérdésekkel, a nyolcszázezer érintett háztartás nagy részében sem tudják, mi a teendő. A lekapcsolásról a háztartások 43 százaléka már hallott, de nem ismeri az ezzel kapcsolatos tennivalókat, 44 százalékuk viszont nem is tud az átállásról. Eddig a háztartások 26 százaléka váltott digitális vételre, 53 százalékuk még mindig analóg kábelen nézi a televízióműsorokat, 20 százalékuk pedig földfelszíni adást fog.

Az év végére közel 100 százalékos lesz Magyarországon a digitális lefedettség, tehát a piac elviekben kész átállni az új lehetőségekre – ígérik a szakértők. Tehát már csak az a kérdés, hogy a szolgáltatók és a nézők is tudnak-e időben csatornát váltani.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-05-13 )

Tovább az archívumra