Mentés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jégről mentési felkészítő gyakorlaton vettek részt a gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltók Sástón. Térségünkben nem gyakori, de évről-évre előfordul, hogy az országban valaki alatt beszakad a jég egy befagyott víz felületén. Elsőként elméletben vették át a szükséges tudnivalókat, majd következhetett a mentési gyakorlat.

Milyen felszereléssel és hogyan kell a jégről mentést elvégezni egy tűzoltónak? Többek között ezeket tanulták meg elméletben majd gyakorlatban a felkészítőn résztvevő gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltók. Papp Zsolt tűzoltósági főfelügyelő azt mondja, mivel csak néhány hét vagy 1-2 hónap áll rendelkezésre ilyen mentési gyakorlatra, ezért ki kell használni ezeket a napokat.

– Minden évben előforduló balesetek ezek a vízből történő vagy jégről történő mentések, annak ellenére, hogy tiltó táblák tájékoztatnak róla, hogy lehet, vagy nem lehet használni a tó jegét, attól függetlenül mindig rámennek sajnos meggondolatlanul és könnyen előfordulnak ezek a balesetek, ahol a tűzoltóknak be kell avatkozni, akár életmentést is megvalósítani – fogalmazott Papp Zsolt, tűzoltó alezredes.

Sástón jelenleg is tilos a befagyott tó felületén tartózkodni, mivel nem megfelelő a jég vastagsága, erről tiltó táblák is tájékoztatják a látogatókat.

A gyakorlat során különböző mentési módokat szimuláltak, hogy miként is kell a partra hozni egy beszakadt jégfelületen bajbajutott embert.

– Mindenképpen az a kérés a polgárokhoz, hogy amikor rámennek a jégre, tájékozódjanak, hogy rá lehet-e menni, ha olyan táblát találnak, kiírva ahol felhívják a figyelmet, hogy nem biztonságos a jégen való tartózkodás, a jégre való rámenetel, akkor semmiképp ne vegyék igénybe, ne használják sem korcsolyázásra sem más téli sport űzésére – figyelmeztetett az alezredes.

A tűzoltósági főfelügyelő azt is elmondta, hogy még nagyobb veszélyt jelenthet a tél vége, amikor a melegedő időjárás hatására elkezd vékonyodni a jégréteg. Hangsúlyozta, hogy saját és más testi épsége érdekében ne merészkedjünk a jégre, ha az nem éri el a minimum 14 centiméter vastagságot.


Tovább az archívumra