Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a bizonytalanság

Sok a bizonytalanság

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A második hullám kellős közepén még mindig keveset tudunk a vírusról. Nem tudni, milyen meglepetéseket tartogat még, de azt sem, mik lehetnek a hosszú távú hatásai. A megoldást majd a védőoltás jelentheti. Minderről Dr. Zacher Gábor főorvos beszélt Fórum című műsorunkban, aki a hatvani kórház covid osztályán küzd a betegekért.

„Bent vagyunk a Covid erdőben, és nem tudjuk, hogy a következő facsoport mögül mi fog előugrani – egy újabb tünet, egy újabb szövődmény.”- Ezzel a híressé vált hasonlattal kezdte Dr. Zacher Gábor, aki arról beszélt, még mindig sok a bizonytalanság a koronavírus körül. Úgy fogalmazott, ez nagyon alattomos betegség. Előfordul, hogy egy beteg állapota óráról órára válik súlyossá. Azt azonban hangsúlyozza, a kezelési protokollokban nincs különbség. Egy beteg ugyanazt kapja a vidéki kórházakban, mint a budapesti nagy centrumokban, de az orvosok és szakképzett ápolók száma véges.

Azt is hangsúlyozta, a víruskezelésben nincs helye a politikának és egységesen fel kell lépni a tagadókkal szemben, mert helyrehozhatatlan károkat okozhatnak. Úgy fogalmazott, elengedhetetlen volna a hiteles, követhető és pontos tájékoztatás, mert hatékonyan csak a valós helyzet ismeretében lehetne védekezni. Ezzel kapcsolatban azonban van hiányérzete:

– Amikor arról van szó, hogy egészségügyi adat, akkor kapunk négy darab adatot. Titokként kezelik azt, hogy például itt a gyöngyösi kórházban, vagy a hatvani kórházban hány beteg fekszik az intenzíven, abból hányan vannak lélegeztető gépen. Miért? Ez államtitok? – mondta Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos.

Hangsúlyozta, a végleges megoldást a védőoltás jelentheti, de arról is beszélt, azt nem lehet garantálni, hogy a mostanihoz hasonló járvány – például egy másik új vírus miatt – nem alakulhat ki a következő időszakban bármikor.


Tovább az archívumra