Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Műhelyiskola a hagyományos képzésből kiesőknek

Műhelyiskola a hagyományos képzésből kiesőknek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A műhelyiskola képzés második esély lehet a hagyományos iskolarendszerből kieső fiatalok számára. A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósulhat meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány kísérleti jelleggel indította el az új típusú képzést. Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló, Gyöngyösön pincérsegéd és szakácssegéd képzés zajlik a projekt keretében összesen 20, nyolc osztályt végzett tanuló bevonásával.

Klári asztalt terít, szalvétát hajtogat, különleges kávét készít. Dániel pedig salátát csinál. A műhelyiskolában egyénileg foglalkoznak velük a mestereik. Minden diáknak más a háttere, sokuk mögött számos kudarcélmény áll, ezért teljesen új módszerek kellenek ahhoz, hogy motiváltak legyenek – mondja az alapítvány igazgatója.

– A műhelyiskola képzés 16 év fölötti, a hagyományos iskolarendszerből lemorzsolódott diákoknak egy második esélyt jelent arra, hogy itt rövid idő alatt, rugalmas keretek között juthassanak egy részszakmához. – mondta Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg. A diákok fél év alatt szerezhetnek részszakmát. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány egyike annak a két egyházi szervezetnek, amely kísérleti jelleggel elindította az új típusú képzést.

– Gyöngyösön szeptemberben indultunk el az új típusú lehetőséggel, és már április- május vizsgázni fognak, pincérsegéd és szakácssegéd tanulók fognak vizsgázni. – mondta Thaisz Miklós.

Mindannyiukkal egyénre szabott, ösztönző megállapodást kötnek, amelyben rögzítik, hogyan készülnek fel a részszakképesítő vizsgára. Munkájukat havonta értékelik és az ösztöndíjat is az egyéni megállapodás szerinti ütemezésben kapják – tette hozzá az igazgató.

Klári pincér szeretne lenni, ez az első lépcső a szakma felé – mondja.

– Szeretnék ebben a szakmában dolgozni, nagyon tetszik a vendéglátás. Pincérként szeretnék dolgozni a jövőben. Egy ismerősöm ajánlotta ezt a lehetőséget, és megpróbáltam. – mondta Baranyi Klára.

Dániel éppen salátát készít, van már némi tapasztalata – dolgozott már a balatoni vendéglátásban, de úgy látja, végzettséggel könnyebb munkát találni, ha újra nyithatnak az éttermek.

– Gondoltam, mivel papír nélkül elég nehéz elhelyezkedni, hiába, hogy mennyi tapasztalatod van, ezért gondoltam jó ötlet jelentkezni. – mondta Németh Dániel.

A pandémia minden nehézsége ellenére nagyon népszerű a szakmai képzés – tudtuk meg a mesterektől. Van olyan tanuló, aki már most eldöntötte, hogy szeretne visszajönni és a hagyományos iskolarendszerű képzésben is szakmát szerezni.


Tovább az archívumra