Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 2 millió forinttal támogatja az önkormányzat a válságalapból az állatkertet

2 millió forinttal támogatja az önkormányzat a válságalapból az állatkertet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngyösi Állatkert kapott elsőként támogatást abból a válságalapból, amelyet a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére hozott létre a gyöngyösi önkormányzat. Kétmillió forinttal támogatják az állatkert működését, amelynek már több mint féléve nincs bevétele a belépőjegyekből. Az állatkertet az elmúlt hetekben számos magánszemély, vállalkozás és politikus segítette.

Váratlanul érte Barcai Henriettát, a gyöngyösi állatkert tulajdonosát a hír, miszerint az önkormányzat kétmillió forinttal támogatja működésüket.

Több mint féléve nincs bevétele a belépőjegyekből az állatkertnek, így nem volt kérdés az önkormányzat számára, hogy segítenek-e. Már tavaly tavasz óta próbálnak segíteni azoknak a vállalkozóknak, akik a covid járvány miatt bajba kerülnek – mondta az átadón a polgármester.

– Az állatkert egy kivételes kategória, hiszen egyrészt egy óriási turisztikai vonzerő, a másik pedig, hogy egy olyan speciális, hogy itt nem lehet csak úgy bezárni, itt az állatokat minden nap etetni, gondozni kell, tehát nem lehet magukra hagyni. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Hiesz György úgy fogalmazott: külön öröm, hogy az elmúlt hetekben számos magánszemély, vállalkozás és politikus segített a bajba jutott állatkertnek. A mostani támogatást a napi működésük költségeinek fedezésére használják fel.

– Kilenc dolgozónk van, itt a bér plusz járulékköltség az nem kevés, ötezer kilowattot fogyasztunk egy évben villanyt, az sem egy kis összeg, illetve a többi rezsiköltség, a vízdíjak, a fűtési költségünk. – mondta Barcai Henrietta, a Gyöngyösi Állatkert tulajdonosa.

Ezeken kívül az állatok élelmezése, az állatorvosi költségek, illetve a karbantartási munkálatok is hozzájárulnak a kiadásokhoz. Barcai Henrietta hozzátette: ezek összesen havi 4-5 millió forintot emésztenek fel.

Mivel nagyon sok cég működése került veszélybe a járvány miatt, a városvezetők úgy döntöttek, egy külön válságalapot hívtak életre.

– A költségvetésbe egy alapot hoztunk létre, amire majd azok pályázhatnak, akik tényleg minden reményüket elveszítették, és nem kaptak központi támogatást. – mondta a polgármester.

Ebből a válságalapból a gyöngyösi állatkert kapott elsőként. Barcai Henrietta elmondta, hogy fejlesztési tervei már a vírus megjelenése előtt is voltak, most bízik abban, hogy az újranyitás után megvalósulhat egy nagyobb kifutó a 11 éve itt élő oroszlánok számára, és egy új látogatói folyosó kialakítása.


Tovább az archívumra