Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több száz embert oltanak a héten

Több száz embert oltanak a héten

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

AtraZeneca és Pfizer oltóanyag áll most a gyöngyösi háziorvosok rendelkezésére, és van, aki még a kínai vakcinából adja a második oltásokat. A legidősebbek már mindenhol megkapták az oltást, most már a munkaképes fiatalabb korosztály is várhatja a behívást. A háziorvosokra és asszisztenseikre jelentős terhet ró az oltásszervezéssel kapcsolatos adminisztráció, ebben az önkormányzat is segítséget nyújt.

Vérnyomásmérés, és már a fecskendőben a kínai Sinopharm védőoltás. Ez a beteg a második oltásra érkezett a rendelőbe. Az elmúlt héten, mivel nem érkeztek vakcinák, csak az emlékeztetőket adták a betegeknek, ma azonban újabb adag oltóanyagok érkeztek. Dr. Nagy Éva a legidősebbeket már beoltotta, közülük még csak azokat nem, akik nem fogadták el a soron lévő vakcinákat, rajtuk kívül pedig már a fiatalabb, munkaképes korosztály is sorra kerül. Az oltás megszervezése azonban továbbra is nagy terhet ró a rendelőben dolgozókra – mondja a háziorvos.

– Most 50 beteget kéne hívni AstraZeneca oltásra, 30-at Pfizerre, és a kórházban lévő második Pfizer oltásra is nekünk kell a beteget behívni, ez annyit jelent, hogy ez 90 ember, összesen legalább 200 telefon, ami idegileg, anyagilag, időben, nagyon megszorító. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Mint azt Nagy Éva elmondta: kéthetente kapják az oltandók névsorát, és sokszor benne maradnak azok is, akiket már beoltottak. Így továbbra is rengeteg az adminisztratív feladat.
Ezekben a Belügyminisztérium és Miniszterelnökség kérésére az önkormányzat is segít. Mint szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben írják: oltásszervezési feladatokban külsős munkatárssal támogatnák a rendelők munkáját, ők szenzitív adatokhoz nem jutnak hozzá. A gyöngyösi háziorvosok közül eddig egy fő jelezte, hogy szeretné igénybe venni a segítséget.

A háziorvosoknak és asszisztenseknek azonban a betegek is segíthetnek.

– Az lenne a kérésünk, hogy ha máshol kapja meg az oltást, kórházi, vagy más oltóponton, hogy értesítse a háziorvost, hogy az oltási listán lehúzhassuk, hogy őt már ne kelljen telefonon hívni, hanem hagy haladjunk az oltási listával. – mondta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

A betegek továbbá azzal is gyorsíthatják az oltási folyamatot, hogy pontosan érkeznek a rendelőbe, és magukkal viszik a szükséges iratokat. Az első oltás előtt egy nyilatkozatot kell kitölteni, ez az interneten elérhető, a második oltásnál pedig azt a kártyát kell magukkal vinni, amelyet az első alkalommal a háziorvostól kapnak.

Dr. Rechtorisz László is AstraZenecával és Pfizerre olt. A hét végéig 118 betege kaphat vakcinát. Mint mondja: mindenkinek joga van eldönteni, melyik oltást szeretné, azonban fontos, hogy bízzunk saját orvosunkban, és fogadjuk el, amit ő ajánl.

– Ismerve a beteg krónikus betegségét, ismerve a beteg veleszületett betegséghajlamát, esetleg genetikai ártalmát, megpróbáljuk a legmegfelelőbb oltást kiválasztani, de amit javaslunk, azt azért javasoljuk, mert felelősséget vállalunk, hogy ezt az oltást megkaphatja, és nem lesz tőle valószínűleg szövődmény. – mondta Dr. Rechtorisz László.

Dr. Rechtorisz Lászlónál a 3600 érintettből még 900 regisztrált van hátra, a háziorvos most úgy látja, legkésőbb május végéig minden betege megkaphatja az oltást, aki kérte.


Tovább az archívumra