Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Országos szúnyoggyérítés

Országos szúnyoggyérítés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Április végén kezdődött meg a katasztrófavédelem koordinálásában a szúnyogok elleni védekezés, ami várhatóan egészen augusztus végéig tart. Megyénkben is lesz gyérítés a Tisza-tó környékén a jövő héten, azonban, hogy Gyöngyösön pontosan mikor lesz, azt csak egy héttel előtte lehet majd tudni, hiszen függ az időjárási körülményektől, valamint a szúnyogok fejlettségi állapotától és számától.

Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a területeket, a kifejlett példányok ellen kémiai szert vetnek be, amit a levegőbe permeteznek, a lárvák ellen pedig biológiai szert alkalmaznak.

– Van egy a természetben is előforduló talajlakó baktérium, ez a baktérium termel egy fehérjét és ezt a fehérjét tartalmazó készítményt juttatják el a szakemberek a szúnyogok tenyésző helyein a vízbe. Ezt a fehérjét a szúnyoglárvák elfogyasztják és elpusztulnak tőle. Ez semmilyen más élőlényen nem okoz semmilyen problémát, kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. – tájékoztatott Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Megyénkben a tervek szerint jövő héten gyérítik a szúnyogokat a Tisza-tó környéki településeken. Gyöngyösön előreláthatóan június elején még nem lesz, de érdemes lesz figyelni a katasztrófavédelem weboldalát, hiszen ott teszik közzé hetente, hogy éppen hol, mikor és milyen eljárással végzik majd a gyérítést.

– A szúnyoggyérítésnek a tervezett helyszíneit, illetve az alkalmazott módszer mindig attól függ, hogy éppen aktuálisan hol van sok szúnyog. Országszerte rovarszakértők elemzik mind a lárvák tenyésző helyein, tehát a természetes vizekben a lárváknak a számát és fejlettségi állapotát, mind pedig a kifejlett szúnyogok számát, ezért maximum egy, másfél héttel előre lehet megmondani, hogy mikor, hol, milyen eljárással lesz szúnyoggyérítés. – mondta Mukics Dániel.

A központi gyérítést elsősorban közterületeken végzik, de sok szúnyog magánterületen fejlődik. Kaspók, madáritatók, esővízgyűjtő hordók, tartályok – leggyakrabban itt telepszenek meg, egy deciliter vízben pedig akár százezer szúnyoglárva is kifejlődhet – tette hozzá a szóvivő. Érdemes tehát ezeknek a vizét rendszeresen cserélni vagy szúnyoghálóval lefedni, így mi is hozzájárulhatunk a sikeres gyérítéshez.


Tovább az archívumra