Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Határon átnyúló programok

Határon átnyúló programok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Öltözködés határok nélkül és Nyitott kézműves műhelyek útja. Az elmúlt egy évben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft. két olyan szlovák-magyar határon átnyúló programot valósított meg, melynek fókuszában a kézműipari vállalkozások állnak, és fő céljuk a határon átnyúló kézműves turisztikai útvonalak létrehozása volt. Az Európai regionális Fejlesztési Alap támogatásából megvalósuló programokról tartottak sajtótájékoztatót a kamaránál.

Ruha, cipő, táska, ékszer, fejdísz. Öltözködés határok nélkül. A program részeként 12 alkotó munkáiból létrejött kiállítás a bemutatott darabok segítségével közvetíti a program szellemiségét. A HKIK kézműipari tagozatának vállalása, hogy támogatja a megújuló magyar öltözködéskultúrát, az ebben alkotó kézműveseket, akik régi hagyományos alapokon, ősi mesterségeken nyugvó technikákat alkalmaznak, viszont ezt a mai kor elvárásainak megfelelően végzik.

– Ez a pályázat a Trendition, az Öltözködések határok nélkül 6 szlovák és 6 magyar alkotónak a közös inspirálódása, együttműködése. Az ősi mesterségeken, a mintakincsen, a megújuló anyagokon keresztül mutatunk meg egy olyan kollekciót, ami a mai világunkat hivatott megmutatni. – mondta Katrics Krisztina, a HKIK kézműipari alelnöke.

A másik határon átnyúló, szlovák- magyar együttműködés keretében létrejött program a Nyitott kézműves műhelyek útja. Ennek célja kézműves turisztikai útvonalak létrehozása volt,

– Olyan kézműveseket gyűjtöttünk össze, akik beengedik a látogatókat a műhelyeikbe és élményt is nyújtanak nekik azáltal, hogy kipróbálhatják az alkotó folyamataikat. Közel 40 kézműves műhely csatlakozott a hálózatunkhoz, 8 tematikus útvonalat hoztunk létre mely mindegyike átmegy felvidékre is. – mondta Szerencsi Petra, a HKIK projektmenedzsere.

A műhelyek összegyűjtésével és hálózatba rendezésével remek négyévszakos programlehetőséget kínálnak a kézműveskedni vágyóknak, családoknak, iskolás csoportoknak.

– A kézműves alkotó eljárásokon túl, új és modern technológiákat is kipróbálhatunk, mint például a dekopázs, de a fazekasság, kosárfonás, szövés, hímzés-varrás és egyéb hagyományos technikák továbbéltetése rendkívül fontos célunk. – mondta Szerencsi Petra.

A projekt sikeres megvalósítása érdekében nagyobb hangsúlyt fektettek a műhelyek online térben történő bemutatására, ezért a Gyöngyösi TV közreműködésével kisfilmek és térkép is készült. A kézművesek túlélési záloga a digitális térben történő elhelyezkedés, így meg tud maradni a régi hagyomány – hangzott el a tájékoztatón.


Tovább az archívumra