Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nincs elég benzin a kutakon Angliában

Nincs elég benzin a kutakon Angliában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Benzinhiány nincs, a sofőrhiány miatt azonban az üzemanyag nem jut el a töltőállomásokra Nagy-Britanniában, ez pedig rengeteg magyar, sőt több gyöngyösit is érint. Miután napvilágot látott ez a hír, az emberek pánikszerűen indultak tankolni. Jelenleg csak egyes kutakon és maximum 12 ezer forintnak megfelelő összegű fontért lehet egyszerre tankolni. A vendégmunkások által betöltött állások megüresedtek, ez pedig már az üzletek polcain is meglátszódik. A brit kormány szerint a hiány oka nem a brexit.

Miközben itthon új csúcsokat dönt az üzemanyag ára, addig Nagy-Britanniában hiába vennék, nincs benzin a töltőállomásokon. A legtöbb benzinkúton vagy kiírás, vagy a töltőpisztolyokon egy zacskó jelzi, hogy hiány van – ezeket a képeket Nagy-Britanniában élő gyöngyösiektől kaptuk. A koronavírus és a brexit nehéz helyzetbe hozta több iparág, köztük a benzin ellátási láncát: nincs elég munkavállaló a szigetországban, aki vállalná a fuvarozást. A számítások szerint százezer sofőr hiányzik, azonban a bevándorlás korlátozása miatt a nem megfelelő körülmények és az alacsony bérek nem vonzzák a szakmába a helyieket. Miután napvilágra látott, hogy akár a benzinkutak is kiüresedhetnek, az emberek pánikszerűen kezdtek tankolni. Több kint élő gyöngyösi is arról számolt be, hogy kénytelenek a tömegközlekedést választani, azokból is csak azokat, amelyek nem üzemanyaggal működnek.

– Kevesebb autó volt az utakon, rengeteg a dugó, amiatt, hogy sorba álltak az autók, hogy bejuthassanak a benzinkutakra, az egyik ismerősöm egy órát várakozott, hogy megtankolhassa az autóját, és egy kvótát tettek, 30 fontig lehet benzin tölteni az autóba. – mondta Ollé Dézi.

Vagyis egyszerre egy sofőr körülbelül 12 500 forint értékben tankolhat. A beszállítás azonban nem csak a töltőállomásokat, hanem már az üzleteket is érinti, félig üres polcok fogadják sok helyen a vásárlókat.

– Bizonyos üzletláncokban nagyobb esély van arra, hogy bizonyos termékeket megtaláljunk, mint egy másik üzletlánc boltjaiban, szupermarketeiben, van, ahol például nem lehet zsebkendőt venni, és hogy ha bizonyos termékre van szüksége az embernek, akkor bizony három vagy négy boltot is végig kell járnia, hogy megtalálja azt, amire szüksége van. – mondta Ollé Dézi.

A brit kormány már a hadsereget is bevetette, a katonák sofőrként segítik a helyzetet kezelni. A kormányfő kizárta annak lehetőségét, hogy a brit kormány tömegesen engedjen be külföldi munkavállalókat a hiány enyhítésére.


Tovább az archívumra