Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nemzeti gyásznap: az aradi vértanúkra emlékeztek

Nemzeti gyásznap: az aradi vértanúkra emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az aradi vértanúk és Batthyány Lajos kivégzésének 172. évfordulójára emlékeztek Gyöngyösön. Az önkormányzat által szervezett megemlékezésen a Berze Nagy János Gimnázium tanulói adtak elő ünnepi műsort, majd az intézmények, pártok és szervezetek képviselői megkoszorúzták Batthyány Lajos szobrát.

„Tizenháromszor tizenháromnál, de még százszor tizenháromnál is több volt, akit azok a bitangok a magyarok első sorából kipusztítottak” – idézte Dr. Szén Gabriella Illyés Gyula sorait a városi megemlékezésen. Beszédét folytatva azt mondta: a magyar történelem során sokszor gyászoltunk, sokszor érte nemzetünket igazságtalanság, aránytalan veszteség mind gazdaságilag, területileg és erkölcsileg, de a legnagyobb tragédia, hogy emberileg is.

– A győzteseknek sok mindent lehet, sok mindenre keletkezik jogosultságuk, ünnepelhetnek, foglyokat ejthetnek, területeket igázhatnak le és hajthatnak gazdasági érdekeltségük alá, vezetőket nevezhetnek ki és irányíthatnak. Egyet azonban nem tehetnének meg, nem olthatnának ki ártatlan életeket tisztességes eljárás nélkül. Sajnos 1849. október 6-án ez történt. – mondta Dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő.

Ezek az emberek a szabadságért, az egyenlőségért, az igazságért, a nemzetért áldozták életüket. Mi pedig, a mai kor gyermekei csak tisztelettel adózhatunk emléküknek, örök tanulságul vésve eszünkbe, hogy az igazság idővel mindig utat tör magának és a zsarnokság nem marad büntetlenül – tette hozzá a képviselő.

A megemlékezésen a Berze Nagy János Gimnázium tanulói adtak ünnepi műsort. A diákok műsora az 1867-es kiegyezés után játszódott. A Sweidel József özvegyét és gyermekeit játszó tanulók az aradi várbörtönben írt naplója alapján idézték fel a tábornokot, illetve egy csárdában a volt Sándor-huszárokat és korabeli fiatalokat játszó diákok együtt emlékeztek meg a szabadságharcról.

Az ünnepi műsort követően az intézmények, pártok, szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a szobornál és néma főhajtással tisztelegtek a hősök emléke előtt.


Tovább az archívumra